fbpx
NaslovnicaCrna GoraMedenica: Ne pristajem da budem označena kao barijera demokratskim procesima

Medenica: Ne pristajem da budem označena kao barijera demokratskim procesima

Podgorica, (MINA) – Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica poručila je da, nakon svih postignutih rezultata sudske vlasti, ne pristaje da bude označena kao barijera demokratskim procesima u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Vrhovnog suda, Medenica je danas primila šeficu delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Oanu Kristinu Popu.

Medenica je, u kontekstu nedavno objavljenog Izvještaja Evropske komisije (EK) za Crnu Goru, naglasila da je dužnost predsjednika Vrhovnog suda obavljala i obavlja savjesno, samostalno, nepristrasno, pošteno, pravično i odgovorno.

Ona je kazala da je tu dužnost obavljala i obavlja po Ustavu i zakonu, „u ime Crne Gore, za građane i zbog građana, vjerujući da je nezavisno i samostalno sudstvo kruna demokratske države, zasnovane na vladavini prava“.

„Iz istih razloga, Medenica je ukazala da ne pristaje da, nakon svih postignutih rezultata sudske vlasti, koji su doveli do otvaranja pregovora o pristupanju Crne Gore EU, kao i našeg pristupanja NATO savezu, bude označena kao barijera demokratskim procesima u Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju.

Medenica je kazala da u dosadašnjoj saradnji između Vrhovnog suda i EK nije bilo otvorenih pitanja.

„Već sam se u odnosu na svako pitanje opredijelila jasno, odgovorno i odlučno. Tako će biti i u odnosu na ovo, ili bilo koje drugo pitanje”, poručila je Medinica.

Popa je, kako se navodi, naglasila da je vladavina prava ključna za dalji napredak Crne Gore u procesu pristupanja EU, pri čemu godišnji izvještaj EK jasno naglašava da je sljedeća ključna prekretnica ispunjavanje privremenih mjerila iz pregovaračkih poglavlja 23 i 24.

„Popa je zahvalila na sveobuhvatnom predstavljanju svih aktivnosti koje je sudstvo preduzelo u prethodnom periodu i izrazila nadu da će nastaviti da doprinosi ostvarenju strateškog cilja Crne Gore, a to je prijemu u članstvo u EU“, kaže se u saopštenju.

Najčitanije