fbpx
NaslovnicaCrna GoraMarkoviću uručili peticiju za zaštitu Solane

Markoviću uručili peticiju za zaštitu Solane

Podgorica, (MINA) – Predstavnici četiri nevladine organizacije (NVO) uručili su premijeru Dušku Markoviću peticiju, sa više od 90 hiljada potpisa, za podršku zaštite Ulcinjske solane.

Kako je saopšteno iz Vladine službe za odnose sa javnošću, Marković je na sastanku sa predstavnicima EuroNatur Foundation, BirdLife International, Centra za zaštitu i proučavanje ptica i organizacije Dr Martin Schneider-Jacoby Association, kazao da je Vlada snažno posvećena očuvanju i zaštiti Ulcinjske solane i revitalizaciji tog prostora.

U tom kontekstu, kako je naveo, Vlada je obezbijedila zakonsku i plansku zaštitu lokaliteta.

„Predstavnici te četiri NVO, Gabriel Švarderer, Ariel Bruner, Jovana Janjušević i Zenepa Lika uručili su Markoviću peticiju koju je potpisalo više od 90 hiljada građana iz Crne Gore i Evrope, u kojoj se traži od premijera da osigura pravovremenu revitalizaciju proizvodnje soli u Ulcinjskoj solani“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, zahtjevi su i zaštita Ulcinjske solane, u skladu sa nacionalnim i međunarodnim pravom, kao i da se obezbijedi da ona ostane u vlasništvu crnogorskih građana i da se njome rukovodi u najboljem interesu prirode i građana.

Marković je istakao da su namjera i djelovanje Vlade u tom pravcu nesporni i podsjetio da je, osim donošenja planskih dokumenata kojima se to područje štiti, Vlada do sada investirala i milion EUR u opremu i pumpe za vodu.

On je naveo da pitanje vlasništva nad zemljištem ne može i neće opredijeliti način valorizacije i zaštite tog prostora, te da će se Vlada angažovati da riješi taj problem.

Marković je kazao da je podrška i ekspertiza tih NVO dobrodošla, kao i da će u narednom periodu raditi zajedno na ispunjenju cilja – zaštiti i revitalizaciji Ulcinjske solane.

Sagovornici su se saglasili da je područje solane važno kako sa aspekta zaštite životne sredine, očuvanja biodiverziteta, tako i sa aspekta ekonomije, otvaranja novih radnih mjesta i kreiranja nove turističke ponude u Crnoj Gori bazirane na zaštiti prirode.

Sastanku je prisustvovao i ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović.

Najčitanije