fbpx
NaslovnicaCrna GoraMarković: Vlada bila spremna da prolongira primjenu Zakona

Marković: Vlada bila spremna da prolongira primjenu Zakona


Podgorica, (MINA) -Vlada je bila spremna da obustavi implementaciju Zakona o slobodi vjeroispovijesti dok se o njemu ne izjasne crrnogorski Ustavni i Evropski sud za ljudska prava, ali je kao odgovor uslijedio poziv mitropolita Amfilohija na organizaciju litija, kazao je premijer Duško Marković.

Marković je u obraćanju javnosti kazao da su se on i predsjednik države Milo Đukanović, kao najviši predstavnici izvršne vlasti u Crnoj Gori, prije nekoliko dana sastali sa mitropolitom Amfilohijem i episkopom Joanikijem.

„Taj sastanak bio je potvrda našeg poštovanja prema Mitropoliji i drugim eparhijama Srpske pravoslavne crkve (SPC), ali i potvrda naše trajne opredijeljenosti da vodimo dijalog i tražimo zajednička i najbolja rješenja“, rekao je Marković.

Kako je naveo, razgovor je bio sadržajan, dug i konstruktivan, i okončan je jasnim predlozima koje su on i Đukanović saopštili, a čiji cilj je izlazak iz trenutne situacije koja opterećuje ukupni društveni ambijent.

„Konkretno, Vlada je bila spremna da obustavi implementaciju Zakona sve do trenutka dok o njegovoj ispravnosti odluku ne donesu Ustavni sud Crne Gore i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu“, istakao je Marković.

Paralelno sa tim su, kako je kazao, za sljedeću sedmicu predložili nastavak započetih pregovora na ekspertskom nivou, za šta se Vladin tim pripremao tokom prethodnog perioda.

Marković je, kako je saopšteno iz Vlade, kazao da su to činjenice i istina koje građani i vjernici ovih dana nijesu mogli čuti od crkvenih velikodostojnika.

„Nažalost, sa druge strane je kao odgovor uslijedio poziv mitropolita Amfilohija da se organizuju litije, što se tumači kao nastavak nerazumijevanja i konfrontacija koje u Vladi ne želimo, jer one predstavljaju smetnju našem građanskom skladu i prosperitetu“, naveo je Marković.

Prema njegovim riječima, pored odbijanja dijaloga, a samim tim i mogućnosti da se pronađe održivo rješenje, SPC nastavlja sa kršenjem zakona u svakoj prilici, pa i kad je u pitanju uspostavljena praksa nelegalne gradnje u okviru crkvenih imanja, i izvan njih.

Marković je poručio da je Crna Gora je demokratsko društvo evropskih i evroatlantskih vrijednosti u kojem su dozvoljena javna okupljanja dok god ona ne ugrožavaju prava drugih, i dodao da će Vlada obezbijediti njihovo ostvarivanje u skladu sa zakonom i aktuelnim pravilima.

On je istakao da najavljene litije moraju biti organizovane na način koji podrazumijeva primjenu epidemioloških mjera i preporuka, uz istovremeno poštovanje zdravlja i života svih građana, a sve u duhu jednake primjene zakona, što je standard koji obavezuje svakog pojedinca i svaki kolektivitet.

„Uz poziv na poštovanje zakona, Mitropoliji i eparhijama SPC i dalje ostavljamo mogućnost da u okviru dijaloga i pravnog sistema Crne Gore zajednički tražimo rješenja u najboljem interesu pravoslavnih vjernika. Naša namjera je da ostavimo ambijent i nasljeđe koje neće biti opterećenje generacijama koje dolaze“, kazao je Marković.

On je ponovio da je Vlada otvorena za dijalog i traženje rješenja, ali ne i za ucjene i pritiske.

„A dok se do toga ne dođe, zakoni će važiti za sve u Crnoj Gori, pa i za SPC i njene vjernike“, poručio je Marković.

Najčitanije