fbpx
NaslovnicaCrna GoraMarković: Milione EUR ulažemo u poboljšanje zdravstvene zaštite

Marković: Milione EUR ulažemo u poboljšanje zdravstvene zaštite

Podgorica, (MINA) – Vlada i Ministarstvo zdravlja ulažu milione EUR u podizanje kvaliteta zdravstvene zaštite građana i standarda zaposlenih, saopštio je premijer Duško Marković na sastanku sa delegacijom Evropskog foruma medicinskih udruženja (EFMA LC).

Delegacija EFMA LC, koju predvodi generalni sekretar Svjetskog medicinskog udruženja Otmar Klojber, boravi u Crnoj Gori radi pripreme održavanja godišnjeg sastanka Foruma najavljenog za kraj avgusta u Podgorici.

Marković je rekao da je zdravstvo jedna od oblasti koja je u fokusu Vlade.

Vlada i resorno ministarstvo, kako je naveo, u kontinuitetu rade na unapređenju kvaliteta zdravstvene zaštite građana i standarda zaposlenih u zdravstvu.

Marković je saopštio da je u protekle četiri godine nabavljena moderna zdravstvena oprema vrijedna više od devet miliona EUR, a planirana nabavka opreme vrijedne pet miliona.

Prema njegovim riječima, u rekonstrukciju i adaptaciju zdravstvenih objekata direktno i kroz program poboljšanja energetske efikasnosti uloženo je više od osam miliona EUR.

Premijer je ukazao da su se 234 ljekara vratila u zdravstveni sistem sa zvanjem specijaliste dok je na specijalizaciju upućeno 430 ljekara, za šta su sredstva obezbijeđena u budžetu.

Kako je naveo, u protekle dvije godine 160 medicinskih radnika riješilo je stambeno pitanje, a Vlada je s sindikatima zaključila Sporazum o obezbjeđivanju sredstava za rješavanje stambenih potreba zaposlenih u zdravstvu, vrijedan 1,2 miliona EUR do naredne godine.

Iz Vlade je saopšteno da su se sagovornici saglasili da dalje unapređenje zdravstvenog sistema predstavlja jedan od preduslova za još kvalitetnije pozicioniranje Crne Gore kao prestižne turističke destinacije i da država ima veliki potencijal za razvoj zdravstvenog turizma.

Klojber je čestitao Vladi na dosadašnjim reformama i zdravstvnog sistema i društva u cjelini i na uspješnoj politici razvoja.

On je rekao da Crnu Goru već sada vidi kao integralni dio Evrope.

Marković se zahvalio Forumu na odluci da u saradnji sa Ljekarskom komorom Crne Gore ovogodišnji sastanak održi u Crnoj Gori.

Razgovoru je prisustvovao predsjednik Ljekarske komore Aleksandar Mugoša.

Najčitanije

Real nakon jedanaesteraca eliminisao Mančester siti, u polufinalu sa Bajernom

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala i Bajerna iz Minhena biće rivali u polufinalu...

SC Derbi u finalu