fbpx
NaslovnicaCrna GoraMarić: Non paper mogao biti konkretniji

Marić: Non paper mogao biti konkretniji

Podgorica, (MINA) – Non paper Evropske komisije (EK) za Crnu Goru jasno ukazuje na duboku krizu crnogorskog društa, ocijenio je direktor Centra za građanske slobode Boris Marić, i dodao da bi taj dokument mogao i morao da bude konkretniji.

EK je, u nacrtu neformalnog dokumenta o napretku u poglavljima 23 i 24, poznatom kao “Non paper”, navela da je zabrinuta zbog spornih imenovanja visokih funkcionera u pravosuđu Crne Gore, i da izazovi ostaju u pogledu cjelokupne situacije na području slobode izražavanja i medija.

“Dokument je naglašeno diplomatskim jezikom prepoznao duboku krizu institucija”, kazao je Marić agenciji MINA.

Kako je rekao, pravosudni sistem, medijske slobode, vd stanje institucija koje je u ovom trenutku zbog političke krize neriješivo, teška ekonomsko socijalna slika, prepoznati su u papiru EK-a.

“Poruka je da su reforme zaustavljene, a možemo reći da postoji nazadovanje”, naveo je Marić.

On smatra da bi dokument morao i mogao biti konkretniji.

“Međutim i pored toga, kao i neki prethodni nalazi međunarodnih institucija, jasno ukazuje na duboku krizu crnogorskog društva”, rekao je Marić.

On je poručio da reforme u pravcu jačanja institucija i njihovo oslobađanje od neprimjerenog političkog uticaja trebaju prevashodno društvu, pa tek onda mogu biti ulog za jačanje pregovaračkog procesa sa Evropskom Unijom.

Najčitanije

Danas i sjutra međunarodna konferencija crnogorskih menadžera bezbjednosti

Podgorica, (MINA) – Međunarodna konferencija crnogorskih menadžera bezbjednosti, na kojoj će govoriti vodeći stručnjaci...