fbpx
NaslovnicaCrna GoraLažna istraživanja jeftina i uhodana metoda zloupotrebe

Lažna istraživanja jeftina i uhodana metoda zloupotrebe

Podgorica, (MINA) – Lažna istraživanja javnog mnjenja nijesu novost za Crnu Goru, kazao je glavni i odgovorni urednik portala Raskrinkavanje Darvin Murić, navodeći da se tokom kampanje za predsjedničke izbore svjedočilo nikad intenzivnijem objavljivanju nepostojećih anketa.

Murić je rekao da je prosječan građanin Crne Gore vjerovatno tokom kampanje za predsjedničke izbore vidio dvije, tri različite ankete koje prognoziraju neki ishod.

„Predsjednički izbori su, kao politički značajniji od lokalnih, motivisali partije i njihove botove da „daju gas“, pa smo tokom ove kampanje svjedočili nikad intenzivnijem objavljivanju nepostojećih anketa“, naveo je Murić.

Kako je kazao, sezona je otvorena preko desničarskog portala iz Srbije Glas javnosti.

„Koji je objavio parče bijelog papira sa imenima partija i kandidata na Google translate njemačkom, tvrdeći da su to rezultati istraživanja koje je naručila ambasada Njemačke, a ubrzo su ga prenijeli i neki od marginalnih portala iz Crne Gore“, navodi se u saopštenju.

Murić je kazao da je ambasador Njemačke to demantovao, a portal Borba je čak tražio njegovo izvinjenje jer su oni „samo prenijeli“ lažnu vijest.

Kako je naveo, nekoliko dana nakon „njemačkog“ istraživanja objavljene su nove projekcije, uz tvrdnju da je istraživanje radio IPSOS, koji je opet demantovao.

„Na red je došla i agencija DAMAR kojoj je pripisano naredno nepostojeće istraživanje koje je građanima „otkrivalo“ rezultate oba kruga izbora“, rekao je Murić.

On je kazao da i u posljednjoj sedmici pred izbore ne jenjavaju takve manipulacije, pa je Raskrinkavanje evidentiralo još jednu takvu objavu na društvenim mrežama.

Murić je naveo da je to istraživanje opet pripisano IPSOS-u, iz kojeg su potvrdili da ga oni nijesu radili.

„Ono što je posebno zanimljivo kada je u pitanju ova metoda uticaja na birače je Centar samostalnih istraživača, agencija koja se iz Beograda javlja samo uoči izbora u Crnoj Gori i objavljuje istraživanja isključivo vezana za crnogorske izbore“, navodi se u saopštenju.

Kako je kazao Murić, sve bi to bilo manje sporno da se uopšte može utvrditi postojanje te agencije, koja nema svoj sajt, nije upisana u registrima u Crnoj Gori i Srbiji, a tvrdi da je sprovela istraživanje na uzorku od 323.658 crnogorskih građana .

„Činjenica je da svaki korisnik interneta koji umije da sabira do 100 može proizvoljno ispisati procente navodne podrške i predstaviti ih kao rezultate istraživanja, a da grafiku može dobiti za nekoliko minuta, unošenjem podataka na sajtove predviđene za grafičko predstavljanje podataka“, dodao je Murić.

Lažna istraživanja javnog mnjenja, kako je kazao, nijesu novost za Crnu Goru.

„Prve viralne objave takvih istraživanja uočili smo pred parlamentarne i lokalne izbore u Budvi 2020. godine, kada je navodno istraživanje pripisano
Centru za demokratiju i ljudska prava.

Murić je rekao da je ubrzo uslijedilo još jedno, koje je navodno radio IPSOS, za potrebe Demokratske partije socijalista.

Opet je, kako je naveo, bilo riječ o lažnom istraživanju.

„Samo dan kasnije redakcija Raskrinkavanja bavila se još jednim izmišljenim istraživanjem, ovoga puta pripisanim agenciji House of win“, kaže se u saopštenju.

Prema riječima Murića, i poslije parlamentarnih izbora i smjene vlasti nastavilo se istim tempom, pa je u decembru 2020. godine objavljeno još jedno, opet pripisano IPSOS-u, koji je opet morao da demantuje da je radio takvu anketu.

„Tokom već čuvene „bitke za Nikšić“, 2021. godine dolazi nam novi talas lažnih istraživanja“, kaže se u saopštenju.

Murić je rekao da je krajem februara portal Borba objavio rezultate navodne ankete, preuzete sa društvenih mreža, tvrdeći da ga je radio Demostat.

Kako je kazao, iz te organizacije demantovali su da su radili istraživanje.

Murić je rekao da je na red došao Centar za monitoring i istraživanje, kojem je pripisano istraživanje u vezi sa izborima u Nikšiću, a koji takođe nije imao veze sa izmišljenom anketom.

On je kazao da su lokalni izbori u 14 opština, održani 2021. godine, donijeli nam nastavak tog trenda.

„Sa društvenih mreža prešlo se na drugačije kanale komunikacije, pa su se navodni rezultati anketa dijelili i na Telegramu, a žrtva manipulacija opet je bio IPSOS“, kaže se u saopštenju.

Murić je rekao da je jedno od lažnih istraživanja pripisano i Centru za demokratsku tranziciju (CDT), koji je osnivač platforme Raskrinkavanje koja se bavi otkrivanjem dezinformacija.

„U istom izbornom procesu je čak i jedna od učesnica izbora, Socijalistička narodna partija (SNP), objavila nepostojeće istraživanje na svojim društvenim mrežama i zvaničnom sajtu“, naveo je Murić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije