fbpx
NaslovnicaCrna GoraLajčak: Svaki napredak Crne Gore biće prepoznat i valorizovan

Lajčak: Svaki napredak Crne Gore biće prepoznat i valorizovan

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je uvijek bila faktor stabilnosti u regionu i svaki napredak u procesu integracija biće prepoznat i valorizovan, poručio je specijalni predstavnik Evropske unije (EU) Miroslav Lajčak.

On je na sastanku sa premijerom Dritanom Abazovićem, na marginama godišnjeg samita Međunarodnog republikanskog instituta, istakao da je Ukrajina sve promijenila kada je u pitanju proširenje EU.

Lajčak je, kako je saopšteno iz kabineta Abazovića, rekao da se na Zapadni Balkan gleda iz nove perspektive u kojoj Crna Gora i dalje predvodi proces evropskih integracija.

„Čestitam na izboru 43. Vlade. Za sve nas, u EU i Crnoj Gori, ovo je Vlada nade”, kazao je Lačak.

On je rekao da je Crna Gora uvijek bila faktor stabilnosti u regionu i naveo da će svaki napredak u procesu integracija biti prepoznat i valorizovan.

„Razmatramo opciju snažnijeg uključivanja zemalja kandidata”, istakao je Lajčak.

Abazović je kazao da očekuje da do kraja prvog redovnog zasijedanja Skupštine dođe do značajnog pomaka u donošenju ključnih odluka.

„Važno je da postignemo rezulatate, a još značajnije da oni budu prepoznati”, istakao je Abazović.

On je ukazao na značaj prisustva EU u regionu i istakao važnost evropskih institucija politici proširenja, imajući u vidu geopolitički i strategijski odnos Unije prema Zapadnom Balkanu.

„Kao odgovoran kandidat za članstvo u Uniji, Crna Gora dosljedno prati Vanjsku i bezbjednosnu politiku EU gdje smo se bez izuzetka pridružili stavovima i odlukama EU, koje se odnose i na sankcije koje je EU uvela nakon ruske invazije na Ukrajinu”, naglasio je Abazović.

On je poručio da je prioritet Vlade vladavina prava, deblokada instutucija i borba protiv kriminala i korupcije i podsjetio na rezultate koji su u tom smjeru postignuti.

„Na sastanku su, između ostalog, razmijenjena mišljenja o regionalnim inicijativama, zatim o efektima situacije u Ukrajini, gdje je izražena spremnost EU da pomogne u suočavanju sa posljedicama“, navodi se u saopštenju.

Sastanku je prisustvovala ambasadorka EU u Crnoj Gori Kristina Oana Popa.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real nakon jedanaesteraca eliminisao Mančester siti, u polufinalu sa Bajernom

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala i Bajerna iz Minhena biće rivali u polufinalu...

SC Derbi u finalu