fbpx
NaslovnicaCrna GoraKrivokapić: Ohrabruje što u izvještaju EK nije konstatovano nazadovanje

Krivokapić: Ohrabruje što u izvještaju EK nije konstatovano nazadovanje

Podgorica, (MINA) – Vlada će istrajno raditi na tome da Crna Gora bude prva sljedeća članica Evropske unije (EU), poručio je premijer Zdravko Krivokapić i dodao da ohrabruje što u izvještaju Evropske komisije (EK) nije konstatovano nazadovanje.

Krivokapić je, u obraćanju javnosti povodom izvještaja o napretku Crne Gore u procesu EU integracija, naveo da taj dokument doživljava kao novu šansu da država bude bolja i naprednija na evropskom putu.

„Vlada će istajno raditi da što prije dođemo do kraja tog puta i budemo prva sljedeća članica EU“, poručio je Krivokapić.

On je rekao da ga je ohrabrila činjenica da u izvještaju nije konstatovano nazadovanje.

„Ipak, sve smjernice i preporuke koje je dala Ek za nas su od nemjerljive važnosti“, naveo je Krivokapić.

U izvještaju je, kako je kazao, apostrofirano ono na čemu je Vlada insistirala svih prethodnih mjeseci, a to je da su nužne što hitnije reforme u pravosuđu i tužilaštvu kako bi se poboljšala transparentnost i proaktivnost rada te praktično dvije grane vasti.

„Tek onda, kada te reforme budu efektivno sprovedene, bićemo u prilici da obezbijedimo eliminisanje svih nedostataka na koje opravdano ukazuje izvještaj, sa posebnim akcentom na još snažniju borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, uključujuči rješavanje slučajeva nasilja nad novinarima i medijima“, rekao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, ukoliko se to ne postigne, neće se doći do nezavisnog i efikasnog institucionalnog odgovora na mnoge afere, od kojih se u izvještaju spominje Koverta, čiji su direktni i indirektni akteri uveliko poznati.

„Upravo su ti akteri najodgovorniji za ekonomsku depresiju i koruptivno-kriminalni ambijent koji smo zatekli kao nova vlada“, kazao je Krivokapić.

On je pozvao Skupštinu da nastavi da doprinosi saradnji između izvršne i zakonodavne vlasti.

„Ali, ovaj put kroz unapređenje dijaloga unutar sebe, kako bismo što prije došli do neophodnih reformi u pravosuđu i tužilaštvu“, naveo je Krivokapić.

On je kazao da raduju pohvale EK koje se odnose na borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, koja, kako je poručio, mora u perspektivi biti intenzivnija.

„Raduje nas konstatacija EK da je Crna Gora u potpunosti nastavila da usklađuje svoju vanjsku politiku sa stavovima zajedničke vanjske i bezbjednosne politike EU“, naveo je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, time su obesmišljeni propagandni pokušaji određenih političko-kriminalnih krugova da Vladu predstave kao antizapadnu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije