fbpx
NaslovnicaCrna GoraKrivokapić: Crna Gora nema vremena za političke igre

Krivokapić: Crna Gora nema vremena za političke igre

Podgorica, (MINA) – Crna Gora nema vremena za političke igre i najbolji je trenutak da vanredni parlamentarni izbori budu kad i lokalni, rekao je premijer Zdravko Krivokapić.

Kako je saopšteno iz Vlade, Krivokapić se, na marginama Delfi ekonomskog foruma, sastao sa specijalnim izaslanikom Evropske unije (EU) za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom.

“Lajčak je izrazio punu podršku Crnoj Gori, rekavši da želi proevropsku Crnu Goru i da je isključivo na našoj državi da riješi svoju krizu, ističući da su izbori najdemokratskiji način”, kaže se u saopštenju.

Krivokapić je, kako se navodi, ocijenio da Crna Gora nema vremena za političke igre i da je najbolji trenutak da vanredni parlamentarni izbori budu u isto vrijeme kad i lokalni.

“Politička situacija, blokada institucija i hazarderska manjinska vlada, konglomerat koji se ne može ujediniti, jer nema kohezivnu vezu, samo idu u prilog što hitnijem raspisivanju izbora kao jedinom demokratskom izlasku iz ove situacije”, rekao je Krivokapić.

On je dodao da ova Vlada ima kapacitet za pripremu tih izbora.

Priča o manjinskoj vladi, kako tvrdi Krivokapić, samo je dodatno destabilizovala zemlju.

“Čak je i pojačala krizu, jer je u kontekstu ratnih dešavanja u Ukrajini došlo do jačanja nacionalizama, oličenih u Demokratskoj partiji socijalista i Demokratskom frontu”, navodi se u saopštenju.

Krivokapić je kazao da je svaka polarizacija u društvu loša i da može voditi eskalaciji sukoba.

Prema njegovim riječima, u Crnoj Gori trenutno se prepliću četiri krize – politička, ekonomska, energetska i kriza hrane.

“Kako bismo išli u smjeru rešavanja komplikovane situacije, a ka ubrzanim integracijama ka EU, ni tehnička vlada ne bi mogla biti izlaz iz situacije, s obzirom da bi za njeno formiranje bio neophodan lex specialis”, rekao je premijer.

On je dodao da bi najbolje i najpoštenije rješenje bilo raspisivanje izbora.

Na sastanku Krivokapića i Lajčaka ocijenjeno je da se u kontekstu novih geoplitičkih okolnosti osjeća težnja ka ubrzanju integracija regiona u EU, kao i da je Crna Gora idealan kandidat da se pokaže da integracije mogu biti ubrzane.

“U skladu s tim, izraženo je zadovoljstvo činjenicom da će zapadni Balkan biti i dalje visoko pozicioniran na agendi EU”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, uključenje u EU glavni je cilj Crne Gore, ali da bi se u tom procesu napredovalo neohodno je da država bude stabilna.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije