fbpx
NaslovnicaCrna GoraKriminalcima teško pada oduzimanje imovine

Kriminalcima teško pada oduzimanje imovine

Podgorica, (MINA) – Većini kriminalaca zatvorska kazna i ne pada tako teško kao oduzimanje imovinske koristi koju su stekli nezakonitim poslovima, saopštila je specijalna tužiteljka Lidija Vukčević.

Alat za oduzimanje kriminalom stečene imovine su finansijske istrage.

“Suština i cilj finansijske istrage je da se pronađe nezakonito stečena imovina i pribave valjani dokazi kojima se to potvrđuje”, rekla je Vukčević za Pobjedu.

Taj alat je korišćen prilikom zadavanja najjačeg udarca kriminalnom miljeu u Crnoj Gori tokom 2016. i 2017. godine.

Tada je Specijalno tužilaštvo oduzelo imovinsku korist vrijednu 29,58 miliona EUR koliko je kroz finansijske istrage dokazano da su okrivljeni stekli izvršenjem krivičnog djela.

“Radi se o predmetima visoke korupcije, u kojima je imovina oduzeta od okrivljenih po sporazumima o priznanju krivice, koje je Viši sud u Podgorici prihvatio i ti postupci su pravosnažno okončani”, kazala je Vukčević.

Prema njenim riječima, ti predmeti su pokazali efikasnost primjene instituta sporazuma o priznanju krivice, s obzirom da se u relativno kratkom periodu došlo do pravosnažnog okončanja postupka i vraćanja nezakonito stečene imovinske koristi lokalnoj samoupravi i državi.

“Sa jedne strane, izvršioci tih krivičnih djela su osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne, a drugi cilj koji je postignut je oduzimanje milionske imovinske koristi koju su okrivljeni stekli izvršenjem tih krivičnih djela”, objasnila je Vukčević.

Ona je saopštila da je oduzimanje imovine proistekle iz krivičnog djela nekada važnije i od same osude izvršilaca krivičnih djela iz kojih nezakonita dobit proističe.

Vukčević je kazala da finansijske istrage pokazuju dokle ide kreativnost počinilaca krivičnih djela namjerenih da prikriju nezakonito stečenu imovinu.
“Praksa pokazuje da izvršioci krivičnih djela, a posebno krivičnih djela korupcije, naročito korupcije na visokom nivou, dobro sakrivaju imovinu koju su nezakonito stekli, upisujući je na imena drugih osoba, uz dogovor sa njima, zameću tragove i to rade godinama”, rekla je Vukčević.

Zato tužilac, kako je poručila, mora preko imovine dokazati vezu između okrivljenog i formalno upisanih vlasnika.

“To je naročito teško kada se ima u vidu da su u pitanju bliski prijatelji, poslovni saradnici ili rođaci okrivljenih koji putem raznih pravnih poslova kao što su ugovori o kreditu, zajmu, poklonu, dokazuju da su tu imovinu stekli na zakonit način”, kazala je Vukčević.

Jedini način da se “doskoči kreativnosti u skrivanju nezakonite imovine, prema mišljenju Vukčević, su jačanje i stalno usavršavanje kapaciteta timova koji se bave finansijskim istragama.

“Zbog toga su ključni činioci istraga finansijski stručnjaci, odnosno istražitelji i to za bankarsko poslovanje, informacione tehnologije, knjigovodstvene poslove kao i poreski i stručnjaci iz oblasti nekretnina”, kazala je Vukčević.

Za sada je u okviru Specijalnog državnog tužilaštva formirano Odjeljenje za finansijske istrage u kojem trenutno radi šest ekonomskih saradnika.

Vukčević tvrdi da je za efikasno vođenje finansijskih istraga nužan razvijen informacioni sistem i povezanost Specijalnog tužilaštva sa bazama podataka drugih državnih institucija.

Dodatni problem, kako je kazala, predstavlja i činjenica što se takva imovina, bez obzira da li se radi o pokretnim ili nepokretnim stvarima, ili o novcu, često nalazi ili je evidentirana u drugim državama.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije