fbpx
NaslovnicaCrna GoraKoronavirus uticao na smanjenje broja djece koja su primila MMR vakcinu

Koronavirus uticao na smanjenje broja djece koja su primila MMR vakcinu

Podgorica, (MINA) – Epidemija koronavirusa uticala je na smanjenje broja djece koja su primila MMR vakcinu, ocijenila je pedijatar u Domu zdravlja Podgorica Slađana Račić, navodeći da je svega 15 odsto mališana koji su rođeni 2019. godine primilo tu vakcinu.

„Cijela situacija sa koronom dovela je do pada broja posjeta izabranom pedijatru, a onda i nama vezivalo ruke da pratimo procenat vakcinacije i da ga na neki način forsiramo“, kazala je Račić agenciji MINA.

Smanjenju broja vakcinisane djece, kako je rekla, doprinijelo je i to što su postajali periodi kada je država bila skroz zaključana.

Prema riječima Račić, u Crnoj Gori postoji to „neko odlaganje vakcine“, gdje roditelji smatraju da dijete treba da počne da hoda i da priča, pa tek onda da se vakciniše.

„Sada samo imamo oko 15 odsto djece koja su 2019. godište, a koja su primila MMR vakcinu“, kazala je Račić.

Ona je rekla da je 2018. godine u Crnoj Gori registrovano par slučajeva morbila i da je kampanja oko vakcinacije bila intenzivnija nego prethodnih godina.

Račić napominje da su preporuke Svjetske zdravstvene organizacije da 95 odsto, od ukupnog broja djece, bude vakcinisano, ali da je to teško izvodljivo.

„Otprilike bude vakcinisano oko 80 do 85 odsto od ukupnog broja djece. Tu nije bitan samo procenat vakcinisanja nego i pravovremenost vakcinacije“, kazala je Račić.

Govoreći o vakcinaciji maturanata i polumaturanata, ona je navela da za ovu godinu vakcinacija učenika završnih razreda nije sprovedena.

Račić je rekla da su razgovarali sa predstavnicima Instituta za javno zdravlje, koji su za to da se vakcinacija djece završnih razreda prolongira, jer je, kako je navela, nemoguće da ljekari idu u škole kao što su radili ranijih godina.

„Planiramo da čim se privede kraju upis djece u osnovnu školu damo obavještenje gdje ćemo pozvati sve učenike završnih razreda da se jave izabranim ljekarima kako bi primili vakcine i kako bi se to obavilo u domovima zdravlja“, istakla je Račić.

Ona je rekla da će se te vakcinacije sprovoditi uz zakazivanje, kako bi se smanjile gužve i kontakti.

Račić je napomenula da ukoliko se stvore neophodni uslovi da će ići po školama.

Na pitanje da li Domu zdravlja fali pedijatara, Račić je odgovorila potvrdno i dodala da čak imaju i tri kolege koje su zvanično u penziji, ali koje su angažovane zbog potreba službe.

“Trenutno imamo šest specijalizanata, a od aprila imaćemo još šest“, dodala je Račić.

Iz Doma zdravlja Podgorica agenciji MINA kazali su da je od početka koronavirusa do marta ove godine MMR vakcinu primilo više od 3,5 hiljada djece.

„Tokom 2019. godine MMR vakcinu primilo više od četiri hiljade djece, dok je tokom 2018. godine vakcinisano pet hiljada mališana“, naveli su iz te zdravstvene ustanove.

Dom zdravlja, kako su istakli, ima dovoljne količine MMR vakcine.

Navode da je epidemija izazvana koronavirusom uticala na proces imunizacije, jer je najveća pažnja bila usmjerena na borbu sa virusom, a i roditelji su izbjegavali da bez prijeke potrebe svoju djecu dovode u DZ, kako bi izbjegli širenje virusa.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...