fbpx
NaslovnicaCrna GoraKordić: Evropska integracije da bude kontra argument polarizaciji

Kordić: Evropska integracije da bude kontra argument polarizaciji

Podgorica, (MINA) – Evropska integracije Crne Gore treba da bude kontra argument bilo kakvoj polarizaciji u društvu, poručila je glavna pregovaračica Zorka Kordić.

Ona je, u emisiji Evropa na Radiju Crne Gore, rekla da je Crna Gora na prekretnici, u jednoj ključnoj tački kada se sve snage moraju usmjeriti na ispunjavanje preostalih privremenih mjerila za vladavinu prava.

„Vizija i očekivanja naših građana koji sebe vide u Evropskoj uniji (EU) i Crnu Goru kao sljedeću članicu su nešto što treba da gradi konsenzus u društvu i bude kontra teza i kontra argument bilo kakvoj polarizaciji“, kazala je Kordić.

Ona je navela da je jasno šta su preostali napori i prioriteti koje Crna Gora treba da učini.

“Puno toga je urađeno i sada treba pokazati da je proces zajednički projekat sve tri grane vlasti uz snažnije angažovanje, uz veći nivo razumijevanja da nam je potreban dijalog i da zajednički radimo da bismo kompletirali sve zadatke koji su pred nama“, rekla je Kordić.

Ona je ocijenila da je ovo bila godina konsolidacije, redefinisanja prioriteta i kristalisanja jedne vizije kako bi zajednički doprinijeli tome da Crna Gora bude prva naredna članica EU.

Govoreći o objedinjavanju Crne Gore i Srbije pod jedan direktorat u okviru Evropske komisije (EK), Kordić je navela da je EK bila jasna da je to njeno unutrašnje pitanje kako želi da organizuje rad svojih jedinica.

Kako je kazala, ono što je za Crnu Goru važno je dosljednja primjena principa regate, koji svakako ima direktnu vezu sa stoprocentnom usklađenošću sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU.

“Tu nema dileme, nekog gradiranja gdje se nalaze pojedinačne države kandidati. Nikakva unutrašnja prekomponovanja u timovima koji rade na određenim pitanjima ne mogu i ne smiju ugroziti taj princip“, poručila je Kordić.

Ona je, govoreći o predstojećem predsjedavanju Francuske Savjetom EU, navela da Kancelarija za evropske integracije ima odličnu saradnju sa francuskim timom i Generalnim sekretarijatom za evropske poslove te države.

Kordić je dodala da će među prioritetima francuskog predsjedavanja sigurno biti zelena agenda, oblast koja je važna za Crnu Goru i sveukupno napredovanje u pregovorima.

„Za uspješno predsjedavanje Savjetom EU nije toliko za nas pitanje da li neka država ima veći afinitet prema politici proširenja ili su stavovi njenih građana drugačiji, koliko da zaista imamo prostor da razmjenjujemo mišljenja, afirmišemo našu poziciju i imamo partnera koji će da usmjereva naš proces na najbolji način”, rekla je Kordić.

Ona je poručila da će se truditi da to predsjedavanje iskoriste na najboji način.

Kordić je, govoreći o saradnji sa parlamentom, kazala da je veoma važno što se živa debata vodi oko modaliteta kako ubrzati proces evropske integracije, čak i ako neki akteri imaju različita viđenja kako realizovati neke od obaveza.

Ona je rekla da nakon Međuvladine konferencija imaju inovirani okvir prioriteta za vladavinu prava, blisku saradnju i razmjenu mišljenja sa EK o preostalim aktivnostima.

“Koje je važno da u ovom periodu impementiramo, ili postavimo osnove za njihovu srednjoročnu implementaciju“, navela je Kordić.

Ona je istakla da je apsolutno važno da je pregovaračka struktura konsolidovana, ne samo u smislu prilagođavanja revidiranoj metodologiji, nego i novom ambijentu koji zahtijeva snažniji dijalog sa državama članicama EU.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Futsal reprezentacija na turniru u Novigradu

Podgorica, (MINA) - Omladinska futsal reprezentacija Crne Gore naredne sedmice učestvovaće na turniru u...