fbpx
NaslovnicaCrna GoraKoprivica: Nikšićka vlast odlučivala mimo prava

Koprivica: Nikšićka vlast odlučivala mimo prava

Nikšić, (MINA) – Lokalna vlast u Nikšiću odlučivala je mimo prava i prakse savremenih demokratija i modernih država, ocijenio je nosilac izborne liste koalicije „Mir je naša nacija“ Momo Koprivica.

On je naveo da je primjer zapošljavanje u Domu starih u Nikšiću, koji još nije završen, i ukazao da je vršilac dužnosti (vd) direktora imenovan odlukom o osnivanju ustanove, prije nego što je donešen Statut i izabran Upravni odbor.

„Kako je mogao biti imenovan vd direktora kad nijesu bili određeni ni bliži kriterijumi, niti su bili uspostavljeni organi jedino nadležni za taj izbor u toj ustanovi”, upitao je Koprivica na konferenciji za novinare u Nikšiću.

Kako je naveo, pravi put bi bio da je donijeta odluka o osnivanju, a zatim da se imenuje Upravni odbor koji će imenovati vd, ili direktora.

Prema riječima Koprivice, na tom primjeru, koji je „akt bez presedana“, je pogažen, obesmišljen i izigran Zakon.

„Postavlja se pitanje kako su došli do vd direktora u osnivačkom aktu. To je bilo suprotno zakonu i iz drugog uslova, jer imenovani ne ispunjava uslove propisane zakonom“, ocijenio je Koprivica.

On je rekao da je nezabilježeno u istoriji čovječanstva da se u opšti pravni akt stavlja živ čovjek i ukazao da su rijetki takvi akti gdje se direktno imenuju čelnici jedne ustanove.

„Ni Tito nije bio tako imenovan, već je Skupštini Jugoslavije ostavljena mogućnost da ga imenuje za doživotnog predsjednika. Imenovanje starješine ustanove putem osnivačkog akta jedino se u svijetu može naći u diktaturama, kakva je u Sjevernoj Koreji“, kazao je Koprivica.

On je ukazao na, kako je naveo, kršenje Zakona kada je riječ o imenovanju Upravnog odbora, koji čine dva predstavnika osnivača i jedan korisnik.

Koprivica je upitao kako je neko kao predstavnik korisnika mogao biti imenovan kad ni nakon šest mjeseci nakon imenovanja UO nema nijednog stanara te ustanove.

On je najavio da će sačiniti argumentovanu i utemeljenu inicijativu sa dokazom građana i uputiti je Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, kako bi se sa pravnog aspekta preispitale sve odluke za Dom starih i utvrdile konkretne pravne posljedice.

Potpredsjednik Opštinskog odbora Demokrata u Nikšiću, Nemanja Vuković, ukazao je na „zloupotrebe u opštinskoj upravi“ i naveo da je primjer izbor čelnika Komunalne policije.

Vuković je kazao da javni konkurs nije raspisan u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, već sa Zakonom o državnim službenicima i namještenicima.

„Takvih zapošljavanja više neće biti, jer ćemo obezbijediti poštene konkurse i omogućiti da na njima pobjeđuju najbolji kandidati“, rekao je Vuković.

Najčitanije