fbpx
NaslovnicaCrna GoraKonkretni rezultati uglavnom izostali

Konkretni rezultati uglavnom izostali

Podgorica, (MINA) – Sjedinjene Američke Države (SAD) očekuju da će crnogorska vlada ispuniti obećanja i da će država ostati na evroatlantskom kursu i dati prioritet reformama za pristupanje Evropskoj uniji (EU), kazali su iz Američke ambasade u Podgorici, navodeći da konkretni rezultati uglavnom izostaju.

Iz Ambasade SAD-a u Podgorici, u odgovoru na pitanje Glasa Amerike u vezi sa godišnjicom izbora crnogorske vlade, naveli su da kao i uvijek, rezultati govore više od riječi.

“Do danas, iako se ulažu napori, ti konkretni rezultati uglavnom izostaju”, naveli su iz Ambasade.

Na pitanje da li je SAD, godinu poslije izbora Vlade, i dalje uvjeren da je Crna Gora na prozapadnom putu, iz Američke ambasade u Podgorici odgovorili su da je od vitalnog značaja da lideri iz cijelog političkog spektra i društva ostave po strani identitetska pitanja koja razdvajaju i usredsrede se na hitan zadatak – ubrzanje pristupanja EU”.

Prema njihovim riječima, sliku dodatno komplikuje stalno uplitanje autoritarnog ruskog režima.

Taj ruski režim je, kako su kazali iz Ambasade, sa svojim političkim i vjerskim proksijima iz regiona i unutar države našao plodno tlo u duboko podijeljenom društvu u pokušaju da skrene Crnu Goru sa njenog evroatlantskog puta.

Iz Američke ambasade rekli su da velika većina građana Crne Gore želi da se država pridruži EU, kao i sigurnu, bezbjednu i prosperitetnu budućnost.

Na pitanje da li bi veće učešće Demokratskog fronta (DF) u vladi ugrozilo proevropski put Crne Gore, iz Ambasade su ponovili stav da su SAD uz sve koji podržavaju suverenu, inkluzivnu i demokratsku Crnu Goru, ukorijenjenu u evroatlantskim institucijama.

“Sudeći po njihovim dosadašnjim postupcima i izjavama, DF ne dijeli tu viziju”, naveli su iz Ambasade.

Oni su poručili da nema vremena za gubljenje ako Crna Gora želi da zauzme mjesto koje joj pripada uz slobodne i demokratske države Evrope.

“Identitetska politika podjela koja ovaj region drži zarobljenim u prošlosti ne doprinosi nimalo unapređenju interesa građana Crne Gore”, rekli su iz Američke ambasade u Podgorici.

Vrijeme je, kako su poručili, da politički lideri rade zajedno na rješavanju najhitnijih problema u zemlji koji uključuju borbu protiv korupcije, rast ekonomije i stavljanje kovid-a pod kontrolu.

Iz Ambasade su ocijenili da je, na godišnjicu izbora nove Vlade, crnogorsko društvo sve polarizovanije.

“Parlamentarni izbori prošle godine i kasnija mirna tranzicija vlasti važne su prekretnice u evoluciji crnogorske demokratije”, naveli su iz Ambasade.

Kako su dodali, promjena je zdrava i neophodna za funkcionisanje demokratskog društva.

“Nažalost, politika “mi” naspram “njih” ojačala je tokom protekle godine”, naveli su iz Ambasade.
Oni su istakli da korupcija i slaba vladavina prava ozbiljno slabe crnogorsku demokratiju i ugrožavaju evroatlantske izglede zemlje i prosperitet njenih građana.

Iz Američke ambasade u Podgorici pozvali su crnogorsku vladu da ostane usredsređena na postizanje napretka u oblastima koje će ubrzati pristupanje Crne Gore EU.

Kako su naveli, iako je bilo ograničenih uspjeha u sektoru bezbjednosti, uključujući hapšenja u visokoprofilnim slučajevima organizovanog kriminala, jasno je da Crnoj Gori hitno treba snažno, nezavisno, nepristrasno pravosuđe kako bi se osiguralo da oni koji krše zakon za to odgovaraju, bez obzira na njihove veze.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije