fbpx
NaslovnicaCrna GoraKomemoracija povodom smrti Miodraga Skala Gvozdenovića

Komemoracija povodom smrti Miodraga Skala Gvozdenovića

Nikšić, (MINA) – Proslavljeni odbojkaški reprezentativac nekadašnje Jugoslavije i jedan od najvećih crnogorskih sportista, Miodrag Skale Gvozdenović je bio u vrhu evropske i svjetske sportske elite, lider, a prije svega moralna gromada, ocijenjeno je na komemorativnoj sjednici u zgradi nikšićke Opštine.

Gvozdenović je preminuo 8. maja u Subotici u 77. godini, a po ličnoj želji urna sa njegovim posmrtnim ostacima biće položena danas u porodičnoj grobnici na nikšićkom starom groblju.

Predsjednik nikšićke Opštine, Marko Kovačević, rekao je da će se lokalna uprava truditi da se čuva sjećanje na Gvozdenovića.

On je kazao i da će, ukoliko se porodica bude saglasila i podržao grad Subotica, uputiti inicijativu da se ustanovi memorijalni turnir koji bi nosio njegovo ime i budućim generacijama bio podsticaj za najveće moguće uspjehe koji se mogu ostvariti u sportu.

Predsjednik Odbojkaškog saveza Crne Gore, Cvetko Pajković, ukazao je da svaki pokušaj da se opiše “takav čovjek i gromada”, nosi rizik da će se ostati nedorečeno, jer je, kako je naveo, za Gvozdenovića premalo reći da je legenda njegovog rodnog Nikšića i Jugoslavije.

“Njegova sjenka poklapa čitavu Evropu, njegovo ime sa poštovanjem se izgovaralo svuda u svijetu. Kapiten reprezentacije, osvajač prve medalje na velikim takmičenjima, član evropske i svjetske elite, lider, a mi imamo sreću da ga prisvoji naša odbojkaška porodica”, ocijenio je Pajković.

On je podsjetio da je Gvozdenović izabrao da zvijezde dotakne preko mreže, “smečujući loptu i svoj život ka vječnosti”.

“Ali, i da je izabrao drugi put, da se odlučio za rukomet, košarku ili fudbal, u kojima je takođe bio majstor, epilog bi bio isti, jer na nebesima vječnosti, Skaletovo mjesto rezervisano je onoga dana kada je ugledao nikšićko sunce, kada je prvi put prohodao nikšićkom zemljom”, rekao je Pajković.

Profesor Blagota Mitrić iz zdravstvenih razloga nije mogao prisustvovati komemorativnoj sjednici, pa se pismom oprostio od svog dugogodišnjeg prijatelja još iz gimnazijskih dana.

On je naveo Njegoševe stihove iz Gorskog vijenca “Blago tome ko dovijek živi, imao se rašta i roditi”, kako bi podsjetio zašto je Gvozdenović bio proslavljan u Jugoslaviji i Evropi.

Mitrić je podsjetio na Gvozdenovićev blistavi i sportski život, na njegove veličanstvene uspjehe, na evropske i svjetske medalje koje je osvajao i zbog kojih je slavljen u ondašnjoj velikoj Jugoslaviji i Evropi.

Sin dugogodišnjeg Gvozdenovićevog prijatelja, Miloš Mrvaljević, pročitao je govor u kojem se navodi da je Gvozdenović proslavio i grad Nikšić i cijelu Crnu Goru, i ondašnju Jugoslaviju.

“Posebno sjećanje je na udarac loptom na rukometnoj utakmici na Malom stadionu, kada je pogodio stativu i oborio cijeli gol, za koji je dobio višeminutni aplauz od svih prisutnih, jer kao da je tim udarcem postigao deset golova”, navedeno je u govoru.

Publicista i hroničar Nikšića, Maksim Vujačić, podsjetio je na početke bavljenja sportom Gvozdenovića i na njegov talenat za sve sportove, još dok je kao dječak iz ulice Milovana Đilasa, pa Narodnih heroja počeo da igra fudbal sa vršnjacima na terenu od krupne šljake ispred Dvorca kralja Nikole i Saborne crkve u kom je tada bila nikšićka Gimnazija.

“Kada je Gimnazija preseljena u zgradu sa fiskulturnom salom, zapažen je nesvakidašnji talenat mladića za skoro sve sportske discipline, izuzetne snage i volje u učenju i nadmetanju”, naveo je Vujačić.

On je rekao da je Gvozdenović, kao srednjoškolac, bio najbolji prvotimac odbojkaškog kluba (OK) Mladost, košarkaškog kluba Sutjeska i rukometnog kluba Sutjeska.

“U rukometu je, što se malo zna, bio i juniorski rukometni reprezentativac Jugoslavije, a osnovnu školu i Gimnaziju završio je u Nikšiću, dok ga je na put sportske slave među odbojkaše sarajevske Bosne odveo njen tadašnji trener i Nikšićanin Vukašin Vule Vukalović 1965. godine”, podsjetio je Vujačić.

Prema njegovim riječima, Gvozdenović je u svakoj sredini gdje je bio i boravio, ostavljao neizbrisiv trag, a sebe je čitavog života doživljavao kao potpunog Nikšićanina, i tako su ga svuda doživljavali.

Nekadašnji sportski novinar Đorđije Kustudić, čija porodica ima dugogodišnje prijateljske veze sa Gvozdenovićem, podsjetio je na tekst sportskog novinara Miodraga Đurkovića i ideju da bi trebalo pokrenuti inicijativu da Sportski centar u Nikšiću ponese ime Gvozdenovića.

Gvozdenović je rođen 19. septembra 1944. u Nikšiću, a karijeru je počeo u OK Sutjeska i od 1965. do 1968. bio je član Bosne iz Sarajeva.

Zatim prelazi u Spartak iz Subotice, sa kojim je osvojio titulu prvaka Jugoslavije u sezoni 1974/1975. godine, a potom i treće mjesto u Kupu evropskih šampiona 1976.

U reprezentaciji Jugoslavije kao kapiten osvojio je broznanu medalju na Evropskom prvenstvu 1975, zlatne medalje na Mediteranskim igrama 1967. i 1975., srebrnu (1974.) i pet bronzanih (1970, 1971, 1973, 1975. i 1976.) medalja na Balkanskim prvenstvima.

Gvozdenović je dva puta biran za najboljeg odbojkaša Evrope, a u izboru za najboljeg sportistu Jugoslavije 1975. godine zauzeo je drugo mjesto.

Igračku karijeru je završio u Bosni iz Sarajeva, nakon čega je trenirao Spartak iz Subotice, a do penzionisanja je radio kao profesor za sport i fizičku kulturu na Ekonomskom fakultetu u Subotici.

Dobitnik je nagrade “Sportista godine” 1975. u Subotici, Oktobarske nagrade Subotice 1975, Povelje Opštine Nikšić, zlatne značke Saveza za fizičku kulturu Jugoslavije i brojnih drugih priznanja i nagrada.

Bio je izuzetno talentovan i za košarku, fudbal i rukomet, bio je i prvak Nikšića u stonom tenisu, ali je izabrao odbojku kao najveću sportsku ljubav.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije