fbpx
NaslovnicaCrna GoraKoaliciju Odlučno podržava 35,3, a Za budućnost 24,7 odsto birača

Koaliciju Odlučno podržava 35,3, a Za budućnost 24,7 odsto birača

Podgorica, (MINA) – Koaliciju „Odlučno za Crnu Goru! DPS – Milo Đukanović” podržava 35,3 odsto građana, na drugom mjestu je savez „Za budućnost Crne Gore“ sa podrškom od 24,7 odsto, pokazalo je najnovije istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM).

Istraživanje „Političko javno mnjenje Crne Gore“ sprovedeno je od 5. do 12. avgusta, a učestvovalo je 1.037 ispitanika.

Istraživanje je pokazalo da koaliciju “Mir je naša nacija podžava” 16,5 odsto, a koaliciju “Crno na bijelo” 6,6 odsto birača.

Socijaldemokrate sa listom “Mi odlučujemo Dosljedno” podržava 5,3 odsto građana.

Izbornu listu Bošnjačke stranke “Ispravno Rafet Husović” podržava 4,8, a listu Socijaldemokratske partije “Jaka Crna Gora” 4,2 odsto glasača.

Albansku listu Genci Nimanegu – Nik Đeljošaj podržava 1,9 odsto, a albansku koalicija “Jednoglasno” 0,4 odsto birača.

Hrvatska reformska snaga ima podršku 0,3 odsto birača.

Kako je saopšteno tokom predstavljanja istraživanja, prognoza izlaznosti na predstjećim parlamentarnim izborima je 66 odsto.

Istraživanje je pokazalo da skoro polovina građana smatra da se Crna Gora kreće pogrešnim putem – 45,9 odsto, nešto manje od trećine građana, odnosno 26,3 odsto smatra da se država kreće pravim putem, dok 27,8 odsto građana ne zna, ili ne može da procijeni.

CEDEM–ovo istraživanje pokazalo je da je veći broj građana koji nijesu zadovoljni radom Vlade, u odnosu na one koji su zadovoljni.

Programski menadžer CEDEM-a Marko Pejović kazao je da je u odnosu na kraj prošle godine dodatno smanjen broj građana koji su zadovoljni radom Vlade.

„Kada govorimo o povjerenju u institucije sistema nije bilo neke značajnije razlike u odnosu na istraživanje koje je CEDEM prezentovao u decembru prošle godine. Građani i dalje imaju najviše povjerenja u sistem obrazovanja, Srpsku pravoslavnu crkvu i zdravstveni sistem“, naveo je Pejović.

Kako je kazao, i dalje se smanjuje povjerenje građana u političke institucije.

Pejović je rekao da su sve ocjene za političare veoma niske.

„Prvi na listi je nosilac izborne liste Za budućnost Crne Gore Zdravko Krivokapić sa prosječnom ocjenom 2,53. Krivokapića je ocijenio značajno manji broj građana nego ostale političare, odnosno najveći broj građana nije imao stav o njemu“, naveo je Pejović.

Prosječna ocjena za predsjednika Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića je 2,45, a za zamjenika predsjednika te partije Duška Markovića 2,37.

Prema istraživanju, prosječna ocjena za lidera Demokrata Aleksu Bečića je 2,34, a za nosioca liste koalicije Crno na bijelo Dritana Abazovića 2,25.

Pejović je kazao da je, kada je u pitanju ocjena rada ministarstva, prvorangirano Ministarstvo sporta i mladih, a na drugom mjestu je resor na čijem je čelu Damir Šehović.

Kako je naveo, slijede Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, dok su najlošiju ocjenu dobila ministarstva finansija i bez portfelja.

Govoreći o uspješnosti pojedinačnih članova Vlade za period mandata 2016 – 2020, Pejović je kazao da je ministar sporta i mladih Nikola Janović komparativno najbolje ocijenjen, a predsjednik Vlade Duško Marković izuzetno dobro kotiran.

Direktorica CEDEM-a Milena Bešić kazala je da prikazani rezultati istraživanja nijesu prognoza izbornih rezultata, već stav građana u ovom trenutku.

Ona je rekla da, kada je u pitanju stav građana o ponudi Vlade Srpskoj pravoslavnoj crkvi, više od 40 odsto njih ne zna, ili ne može da procijeni ponudu.

„Zakon je bio usvojen i nije bilo potrebe za bilo kakvim pregovorima – reklo je 11,2 odsto građana, a 37,1 odsto smatra da ponuda nije bila iskrena“, kazala je Bešić.

Kako je saopštila, svega 11,2 odsto smatra da je ponuda trebalo da bude prihvaćena.

Tokom istraživanja, građani su bili upitani i da ocjene rad Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

Bešić je kazala da 11,8 odsto građana smatra da NKT za zarazne bolesti radi veoma dobro.

Ona je rekla da je, kumulativno gledano, značajno veći broj onih koji smatraju da NKT radi uglavnom i veoma loše.

Bešić je rekla da 19,2 odsto građana nije moglo da procijeni rad NKT-a.

Ona je kazala da 54 odsto građana podržava članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji (EU), 24 odsto ne podržava, a 22 odsto građana nema određeno mišljenje po tom pitanju.

„Imamo nastavak pada trenda podrške EU, negdje od marta 2018. godine, kada je 67,9 odsto građana podržavalo učlanjenje, došli smo danas na 54 odsto“, dodala je Bešić.

Bešić je kazala da 38 odsto građana podržava članstvo Crne Gore u NATO, 41 odsto ne podržava, a 21 odsto nema stav.

Ona je navela da je na pitanje na koga Crna Gora treba da se oslanja u spoljnoj politici, svaki četvrti građanin odgovorio da treba da se oslanja na EU, odnosno 26,1 odsto, dok svaki peti smatra da treba da se oslanja na Rusiju, odnosno 19,5.

Bešić je kazala da građani, njih 17,2 odsto, smatraju da Crna Gora u spoljnoj politici treba da se oslanja na Sjedinjene Američke Države.

Najčitanije