fbpx
NaslovnicaCrna GoraKnežević: Institucije učinile sve da zaštite Miloša i Vesnu Medenicu

Knežević: Institucije učinile sve da zaštite Miloša i Vesnu Medenicu

Podgorica, (MINA) – Nadležne institucije su od oktobra prošle godine, kada su od Europola dobile sadržaj komunikacije preko aplikacije Skaj, učinile sve da od krivično-pravnog gonjenja zaštite bivšu predsjednicu Vrhovnog suda Vesnu Medenicu i njenog sina Miloša, kazao je lider Demokratske narodne partije Milan Knežević.

On je, na konferenciji za novinare, zatražio od glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića, direktora Uprave policije Zorana Brđanina i koordinatora svih slžužbi bezbjednosti Dritana Abazovića, da pokrenu istragu i objasne javnosti koje je štitio Miloša i Vesnu Medenicu.

„Nije dovoljno samo da se pokrene istraga i neko disciplinski odgovara od tužilaca, sudija i policijaca, već je neophodno da oni budu uhapšeni i procesuirani“, rekao je Knežević.

On je naglasio da to nijesu sitni propusti.

Knežević je rekao da su Sektor kriminalističke policije, Specijalno državno tužilaštvo (SDT) i Specijalno policijsko odjeljenje u oktobru dobili sadržaj komukacije između službenika Uprave policije (UP) Darka Lalovića i Miloša Medenice.

Prema riječima Kneževića, tek u decembru prošle godine, skoro dva mjeseca kasnije, uhapšeni su Lalović i Božidar Karadžić.

„A čak se ni ne uzimaju izjave, ni u svojstvu građanina i svjedoka, ni Miloša Medenice, ni Vesne Medenice. Zato što ih je neko u SDT-u i UP štitio i pokušao da prikrije dokaze o učešću u organizovanim kriminalnim aktivnostima“, kazao je Knežević.

On je rekao da je sasvim izvjesno da je Abazović morao u oktobru prošle godine imati tu prepisku.

„Pitam Abazovića šta je i šta će uraditi povodom zloupotrebe u SDT-u, UP, a očigledno i u djelovima sudstva“, naveo je Knežević.

On je ukazao na rješenje Vijeća Vrhovnog suda od 14. marta ove godine o pritvoru Laloviću i Karadžiću.

U obrazloženju rješenja, kako je kazao Knežević, navodi se da je istraga proiširena na Lalovića i Karadžića zbog osnovane sumnje da su izvršili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

„Vrhovni sud u martu, donoseći rješenje o pritvoru, ima komunikaciju između Lalovića i Miloša Medenice“, rekao je Knežević.

On je dodao da je to sve postojalo u naredbi o proširenju istrage i spisima predmeta.

„Pitam postupajućeg tužioca u ovom predmetu, čini mi se da je to gospođa Bošković, zašto nije privela i donijela naredbu o proširenju istrage protiv Miloša i Vesne Medenice“, naveo je Knežević.

On je ponovio da su i sudije Vrhovnog suda imale uvid u komunikaciju, koju je vidjela čitava crnogorska javnost.

„Gdje se sin Vesne Medenice slika sa automatima, poručuje drogu i aktivno govori o svom učešću u švercu cigareta i švercerskim klanovima“, dodao je Knežević.

Prema njegovim riječima, to jasno govori da je neko iz SDT-a i UP omogućio Milošu Medenici, prije nego što je formiran predmet protiv njega, i to sa nedopustivim zakašnjenjem, da napusti Crnu Goru, izbjegne krivično-pravno gonjenje.

„A očigledno je i garantovao i njegovoj majci da će biti izuteta od krivičnopravnog gonjenja. Dakle, neko u nadležnim institucijama je štitio Miloša i Vesnu Medenicu od oktobra prošle godine“, rekao je Knežević.

On je kazao da se kriminalna grupa optužuje da su dojavljivali članovima klanova da li će i kada biti podignute optužnice, obećavali ubrzanje postupaka za uslovni otpust i javljali kakve su odluke donijete.

„Kako su oni mogli da u tom periodu i prije toga znaju kad će biti podignute optužnice ako nijesu imali linkove sa sudovima i tužilaštvom, kako su mogli da znaju ko će dobiti uslovni otpust i kakva odluka će biti donešena“, pitao je Knežević.

On je rekao da Miloš Medenica „negdje jasno aludira i na svoju majku kako je činila nekim ljudima iz određenih klanova“.

Knežević je istakao da je ključno pitanje ko je dozvolio da Miloš Medenica nesmetano napusti Crnu Goru bez saslušanja, naredbe o proširenju istrage i da Vesna Medenica bude zaštićena od kad je komunikacija dostavljena nadležnim institucijama.

„Nemam dilemu da je i pravosuđe i UP nagriženo korupcijom i vezama sa organizovanim kriminalnim grupama i da ćemo se bez jasne strategije, koja podrazumijeva ne samo borbu protiv organizovanog kriminala i korpucije izvan instutucija nego i u samim institucijama, suočavati sa ovakvim slučajeveima“, naveo je Knežević.

Upitan kako komentariše to što se nijesu oglasili Abazović, Brđanin i ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, on je kazao da je ovo afera koja zahtijeva urgentnu reakciju svih nadležnih institucija.

Prema riječima Kneževića, njihovo ćutanje govori o neznanju ili umiješanosti.

Kako je dodao, bez nezavisne istrage teško se može utvrditi „ko je do kraja umiješan, a ko nema pojma o čemu se radi”.

„A ne bih rekao da su baš toliko neznaveni. Zato sam ih pozvao da izađu i saopšte svoja saznanja u vezi sa ovim slučajem koji je potresao Crnu Goru i očigledno došao do vrha piramide“, naveo je Knežević.

Na pitanje da li je moguće da bivši direktor UP Veselin Veljović nema saznanja o tom slučaju, on je odgovorio da ne vjeruje da postoji osoba u državi koja misli da da Veljović nije imao saznanja koja se odnose na Miloša Medenicu i na mnogo širi plan.

Govoreći o uvođenju sankcija Rusiji, Knežević je naveo da je stav Demokratskog fronta veoma dobro poznat, da su protiv uvođenja sankcija Rusiji i da poštuju teritorijani integritet Ukrajine.

„Smatramo da treba učiniti sve da dođe do dogovora između Rusije i Ukrajine, i da ne povlačimo nikakve jednostane poteze koji će ugroziti našu ekonomiju i turističku sezonu“, kazao je Knežević.

On je rekao da se nada „da će Abazović obezbijediti reciprocitet u turistima iz onih zemalja koje su ga natjerale da donese takvu odluku“.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije