fbpx
NaslovnicaCrna GoraKavarić: Stanje nije alarmatno, opada broj pregleda

Kavarić: Stanje nije alarmatno, opada broj pregleda

Podgorica, (MINA) – Stanje u zdravstvenom sistemu nije alarmatno, ocijenio je direktor podgoričkog Doma zdravlja Nebojša Kavarić i poručio da su spremni za najteže okolnosti u borbi sa virusom korona.

On je podsjetio da u zdravstvu ima oko 8,5 hiljada zaposlenih, koji su spremni da odgovore izazovu.

Kavarić je, gostujući u Jutarnjem programu TV Crne Gore, rekao da je Dom zdravlja Podgorica 24. septembra imao čak 671 pacijenta, a da se od tada opada broj pacijenata od devet do 30 odsto.

“Nama je to značajano”, kazao je Kavarić i dodao da pojačavaju kućno liječenje, na kojem je 1.021 pacijent.

On je, uoči početka školske godine, rekao da su spremni i za eventualno povećanje broja djece sa teškoćama.

“Iskustva drugih država kažu da ne očekujemo toliko veći broj koji bi bio veći izazov za pedijatrijski dio sistema. Mi smo spremni, postoje određeni izazov”, naveo je Kavarić i pozvao roditelje i djecu da poštuju mjere.

Kavarić je, na pitanje da li je za to da 1. oktobra počne školska godina u Glavnom gradu, odgovorio da to treba da procijene epidemiolozi na dan početka škole.

On je kazao da sada u zdravstvenom sistemu imamo funkcionalnu integraciju, gdje svaki zaposleni zna koja mu je uloga i predstojeći zadaci.

“Mi ne možemo da vratimo pacijente iz domova zdravlja i svi građani dobiju uslugu”, naveo je Kavarić, prenosi portal RTCG.

Udruženje ugostitelja Podgorice je zatražilo od NKT-a i Instituta za javno zdravlje da daju utemeljeno obrazloženje za donošenje novih mjera kojima im se zabranjuje rad poslije 22 sata, jer će u protivnom pozvati sve članove i ugostitelje iz Crne Gore da ih ne poštuju.

Kavarić je odgovorio da svako treba da radi svoj posao i da struka i nauka moraju biti podržane, jer zdravlje nema cijenu.

“Nadam se da će i predstavnici privrednika pažljivo sagledati sve mogućnosti, obaveze, i izazove bilo kakvog ponašanja koje može da dovede u opasnosto zdravlje pojedinaca ili čitavog naroda”, poručio je Kavarić.

Najčitanije