fbpx
NaslovnicaCrna GoraKašćelan: Ustoličenje Joanikija na Cetinju igranje vatrom

Kašćelan: Ustoličenje Joanikija na Cetinju igranje vatrom

Podgorica, (MINA) – Najavljena ceremonija ustoličenja Joanikija Mićovića za mitropolita u Cetinjskom manastiru treba da bude održana na nekom drugom mjestu, jer bi sve drugo bilo igranje vatrom koje bi moglo da ima dalekosežne posljedice, upozorio je gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Kašćelan.

On je pozvao predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti, kao i narodne zastupnike u nacionalnom i lokalnim parlamentima, da se suzdrže od teških riječi i aktivnosti kojima se polarizuje crnogorsko društvo, i da obezbijede dosljednu primjenu ustavnog određenja o odvojenosti države i crkve.

Kašćelan je u otvorenom pismu javnosti naveo da je crnogorsko društvo zabrinjavajuće polarizovano, i da je najavljeno ustoličenje Joanikija za mitropolita u Cetinjskom manastiru dodatno iskomplikovalo već složenu situaciju.

On je pozvao nosioce vlasti na odgovorno postupanje, i na poštovanje Ustava i međunarodnih akata kojima se garantuju ljudska prava i slobode.

„Među kojima posebno ističem pravo na slobodu misli, savjesti i vjeroispovijesti, pravo na slobodu mišljenja i izražavanja i prvo na slobodu mirnog okupljanja i udruživanja“, dodao je Kašćelan.

Kako je naveo, postupanja od prethodnih dana, u kojima se lične preferencije, uvjerenja i religijski svjetonazori nosilaca vlasti predstavljaju kao opšti, ukazuju na diskriminatoran odnos prema značajnom dijelu crnogorskih građana koji drugačije misle i osjećaju, što je u civilizovanim društvima nedopustivo.

Kašćelan je kazao da nosioci državnih funkcija moraju pokazati posebnu senzibilnost u pitanjima koja se tiču vjere i religijskih prava, kulturne baštine, tradicije i običaja, i da njihov pristup u svakoj prilici mora biti inkluzivan i oslobođen naklonjenosti bilo kojoj vjerskoj ili etničkoj zajednici.

„Davanje državnog značaja ustoličenju vjerskog poglavara jedne vjerske zajednice i angažovanje kompletnog bezbjednosnog aparata da bi se to ostvarilo, uz otvoreno zastrašivanje građana primjenom sile jer iskazuju protest takvom dešavanju, traži građansku reakciju svakog pojedinca, civilnog društva, ombudsmana, ali i Delegacije Evropske unije i drugih predstavnika međunarodne zajednice“, smatra Kašćelan.

Prema njegovim riječima, događaj koji je najavljen za 4. septembar vrijeđa nacionalna i religijska osjećanja pravoslavnih Crnogoraca koji, kao većinski narod u Crnoj Gori, imaju poseban sentiment i poštovanje prema Cetinjskom manastiru.

„Niko, niti državna vlast, niti vjerska zajednica koja je u Cetinjskom manastiru, a koji je vlasništvo Prijestonice Cetinje, ne smiju zanemariti tu činjenicu, ali ni to da je najavljeni događaj ustoličenja mitropolita visoko rizičan i da su već sada tenzije veoma podignute“, rekao je Kašćelan.

On je pozvao Joanikija da „pokaže mudrost, razboritost i poniznost u Hristu, i da u miru i dostojanstveno, na nekom dugom mjestu, primi mitropolitsko zvanje“.

Kašćelan je dodao da razumije nezadovoljstvo građana i građanki zbog najavljenog ustoličenja na Cetinju, i pozvao ih da budu dostojanstveni i razboriti ukoliko se događaj zaista organizuje u Prijestonici.

„Vjerujem da će razum prevladati i da će ceremonija biti organizovana na drugom mjestu, jer je sve drugo, po mom sudu, igranje vatrom koje bi mogla da ima dalekosežne posljedice po sve“, zaključio je Kašćelan u pismu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Indeksi oštro pali na početku sedmice

Njujork, (MINA-BUSINESS) - Na Wall Streetu su u ponedjeljak berzanski indeksi oštro pali zbog...
ambasador

Kineski Tajvan