fbpx
NaslovnicaCrna GoraKaliću će biti isplaćeno još oko 1,6 miliona EUR

Kaliću će biti isplaćeno još oko 1,6 miliona EUR

Podgorica, (MINA) – Osnovni sud u Rožajama donio je presudu prema kojoj će rožajskom biznismenu Safetu Kaliću na ime naknade materijalne štete za preduzeće AD „Kristal”, biti isplaćeno oko 1,15 miliona EUR, a za izmaklu korist za firmu „Tajson“ još oko 462,9 hiljada EUR.

Porodica Kalića dobiće nešto više od 1,5 milona EUR za štetu koja je nastala u dvije njihove firme tokom vođenja krivičnog postupka u kojem su bili optuženi za pranje novca.

„Sud je odlučio da se Kaliću isplati oko 1,15 miliona EUR na ime naknade materijalne štete za preduzeće AD „Kristal”. Ta firma našla se među imovinom koja je Kaliću, njegovoj supruzi Amini i bratu Mersudinu bila oduzeta dok su bili optuženi za pranje para“, piše Dan.

Kako se navodi, preduzeće nije radilo u tom periodu, odnosno od 4. avgusta 2011. do 31. oktobra 2016. godine, pa je Sud zaključio da im pripada odšteta od više od milion EUR.

Osim toga, država će u tom predmetu platiti i troškove zakonske kamate u iznosu od 7,87 hiljada EUR.

U tom postupku rožajski sud je djelimično usvojio tužbeni zahtjev, budući da je Kalić po tom osnovu tražio da mu se isplati ukupno oko 1,51 milion EUR.

Sud je u ponedeljak donio i presudu da se u drugom predmetu Kaliću isplati još oko 462,9 hiljada EUR.
Tužbom u tom postupku Kalić je tražio naknadu od 704,67 hiljada EUR za izmaklu korist za firmu „Tajson”.

Kalići su rožajskom sudu prvo podnijeli osam tužbi, a zatim još dvije tužbe radi naknade materijalne štete na njihovoj imovini.

U prvom okončanom postupku dosuđeno im je 434,88 hiljada EUR eura.

Prema podacima iz suda, rasprave su završene u četiri predmeta.

Očekuje se odluka o tužbi kojom Kalići po osnovu naknade štete za firmu „Turjak” od države traže 800 hiljada EUR.

Najveću naknadu štete, u iznosu od oko 1,92 miliona EUR, Kalići traže na ime stvarne štete koja je nastala u firmi „M petrol”.

U preostala tri predmeta rasprava je u toku.
Osim predmeta u Osnovnom sudu u Rožajama, Kalići protiv države vode postupke i pred osnovnim sudovima u Podgorici, Kotoru i Ulcinju.

I u tim predmetima traže višemilionske naknade, uglavnom zbog štete koja je nastala u njihovim objektima i firmama, pa i na vozilu „hamer”, dok je država raspolagala njihovom tada zaplijenjenom imovinom.

Kalići su pravosnažno oslobođeni optužbe da su se od 2005. do juna 2011. godine udružili da putem bankarskog i finansijskog poslovanja prikriju način sticanja novca za koji su znali da je pribavljen krivičnim djelom neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Bili su optuženi za pranje oko 7,77 miliona EUR.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...