fbpx
NaslovnicaCrna GoraJoanikije: Ne tražimo ništa što druge vjerske zajednice nijesu dobile

Joanikije: Ne tražimo ništa što druge vjerske zajednice nijesu dobile

Podgorica, (MINA) – Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori ne traži ništa više nego što su druge vjerske zajednice dobile, i ništa manje od onoga što joj pripada, poručio je episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

On je u govoru, koji je pročitan na Svetosavskoj akademiji u Nikšiću, naveo da je tačno prije osam vjekova Sveti Sava osnovao episkopiju Budimljansku sa sjedištem u manastiru Đurđevi Stupovi.

„To je najbolja potvrda našeg identiteta i ogledalo našeg istorijskog kontinuiteta“, istakao je Joanikije, dodajući da je to vrijeme ispunjeno borbom za čistotu vjere i pravoslavnu crkvu, koja, kako je kazao, i danas poprima slične oblike.

Prema riječima Joanikija, posebno žalosti što su tog protivnika nekad imali „u zavojevačima i ljudima stranim nama, dok se danas okolnosti suštinski razlikuju“.

„Protivnik Crkve Božije je naša odnarođena vlast, ali se uzdamo da će pravda pobijediti i da će zakon koji će regulisati odnos sa crkvama i vjerskim zajednicama biti donesen na sveopšte zadovoljstvo i uz opštu saglasnost svih na koje se odnosi“, kazao je Joanikije.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...