fbpx
NaslovnicaCrna GoraJoanikije: Crkva se neće miješati u politiku

Joanikije: Crkva se neće miješati u politiku

Podgorica, (MINA) – Crkva se neće miješati u politiku, poručio je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, navodeći da je to učinila samo onda kad je vlast htjela da joj oduzme svetinje.

Joanikije je u besjedi nakon osveštanja crkve u selu Glavaca, kod Berana, kazao da je najvažnije da se narod vratio svojoj vjeri, i da ne bude dileme oko glavnih stvari.

„Svako ima pravo da razmišlja kako želi i da se učlani u koju stranku hoće i da se nadmeću u dobru, pa onaj ko bude bio bolji, treba i narod da ga podrži. Neka to tako bude, mi se u to nećemo miješati“, poručio je Joanikije.

Kako je naveo, umiješali su se onda kada se politika umiješala u život Crkve, do te mjere da su vlasti htjele da joj oduzmu svetinje.

„A to nije samo da su htjeli da nam oduzmu građevine, već pamćenje i predanje i istoriju, čast i obraz. Morali smo se sabrati oko naših svetinja da ih branimo”, rekao je Joanikije.

On je, govoreći o vremenu komunizma, kazao da se sva komunistička priča i skalamerija u državi srušila kao kula od karata.

“Sve što su radili, sve im propade. Ostadosmo bez fabrika i njihovih špijuna i doušnika, ali, s druge strane, ostade narod osiromašen, prevaren i izvaran“, naveo je Joanikije.

Prema njegovim riječima, narod se imao kome vratiti.

„Imao se kome narod vratiti, a to su bile njihove svetinje, ognjišta i domovi. Vratili smo se svojoj vjeri i jedni drugima, a to je mnogo važno”, zaključio je Joanikije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Nastavak intenzivne saradnje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Poreska uprava (PU) i Uprava policije nastaviće intenzivnu saradnju, saopštili su...