fbpx
NaslovnicaCrna GoraJavno saopštiti da li su ambasadori radili na štetu države

Javno saopštiti da li su ambasadori radili na štetu države

Podgorica, (MINA) – Socijaldemokrate (SD) pozvale su premijera Zdravka Krivokapića i ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića da ukoliko imaju konkretna saznanja da su ambasadori, čiji su opoziv najavljeni, radili nešto što je na štetu države, to javno saopšte.

Članica predsjedništva SD-a Marija Blagojević rekla je da je važno naglasiti da će ambasadori biti opozvani onda kada predsjednik Crne Gore Milo Đukanović donese takvu odluku, odnosno potpiše ukaz o opozivu.

„Nije jasno da li u Vladi i Ministarstvu vanjskih poslova (MVP) namjerno ili iz neznanja prenebregavaju činjenicu da su imenovanje i opoziv ambasadora ustavne nadležnosti predsjednika Crne Gore“, rekla je Blagojević.

Blagojević je kazala da su izjave premijera i ministra vanjskih poslova neprihvatljive i najblaže rečeno nekorektne.

„Ukoliko imaju neka konkretna saznanja da su naši ambasadori radili nešto čime su nanosili štetu državi, onda je pošteno da takva saznjanja podijele sa javnošću bez paušalnih etiketiranja ljudi“, kazala je Blagojević.

Ona je rekla da Krikovapić i Radulović pokušavaju da kažu kako su ti ljudi “bliski jučerašnjim političkim strukturama i da je to njihov jedini grijeh“.

„Ali kako bi izbjegli spočitavanje političkog revanšizma kojem je nova većina veoma sklona i čemu svjedočimo i u ovom slučaju oni su pribjegli najbesprizornijem opanjkavanju ljudi. Zamislite ministra koji kaže da su predlozi za opoziv opravdani salvom uvredljivih komentara na portalima i društvenim mrežama“, rekla je Blagojević.

Ona je kazala da se postavlja pitanje šta je zapravo karijerni diplomata.

„Može li takav neko postojati u državi koja je svoju nezavisnost obnovila prije samo 14 godina. Mi imamo diplomate koji rade u MVP i onda su brzo napredovali kao što je uostalom slučaj i sa aktuelnim ministrom koji je do prije nekog vremena bio diplomata nižeg ranga u Ambasadi Crne Gore u Rumuniji”, kazala je Blagojević.

Prema njenim riječima, u Crnoj Gori ima i diplomata koji su bočno ulazili u ministarstvo i započinjali karijere u startu sa visokim zvanjima.

„Zapravo se mogu na prste jedne ruke izbrojati oni koji su prošli sva diplomatska zvanja od najnižeg do visokih, a da pri tome nisu u nekom momentu vanredno unaprijeđivani“, zaključila je Blagojević.

Najčitanije