fbpx
NaslovnicaCrna GoraJanović: Najveća čast igrati za svoju državu

Janović: Najveća čast igrati za svoju državu

Podgorica, (MINA) – Svakom sportisti najveća čast treba da bude igranje za reprezentaciju svoje države, a obaveza da je na najbolji način predstavljaju na svim evropskim i svjetskim takmičenjima, kazao je ministar sporta Nikola Janović.

On je u intervjuu agenciji MINA kazao da je novim Zakonom o sportu Crna Gora svrstana kao vodeća država u regionu kada su u pitanju premije i nagrade, navodeći da je to najbolji pokazatelj odgovornog odnosa prema sportistima i uvažavanja njihovih rezultata.

„Zadovoljan sam primjenom novog Zakona o sportu. Sa njim je napravljen značajan iskorak u odnosu na stari. U toku je nekoliko paralelenih procesa koji imaju za cilj značajno unapređenje sportske oblasti. Izdvojio bih usklađivanje akata klubova i saveza sa Zakonom, odnosno njihova preregistracija. Cilj nam je dovedemo na čistac registar sportskih organizacija koji je bio u jako lošem stanju zbog neadkvatnog vođenja i nepotpune dokumentacije“, rekao je Janović.

On je naglasio da je u proces preregistracije ušlo preko 700 klubova.

„Koliko će ih izaći vidjećemo kroz mjesec ili dva. Proces je u toku. Ima već podataka da pojedini klubovi neće proći. Treba uporediti podatak da smo do formiranja ministarstva imali preko 3.000 klubova. Postojali su klubovi samo na papiru i koristili novac države, opština i od igara na sreću. Hoćemo na čistac da izvedemo saveze i klubove koji hoće da rade u interesu sporta i sportista“, rekao je Janović.

Foto: gov.me

On je naglasio da sportisti treba da znaju koji su klubovi i savezi tu zbog njih i da budu servis za njihove potrebe.

„Pooštrili smo taj segment da se zna gdje ide državni novac za saveze i klubove. Da znamo kako se troši i kako novac da stigne do krajnjih korisnika – sportista“, kazao je Janović.

On je naglasio da je novi Zakon iskoračio u vidu novčanih nagrada perspektivnim sportistima i rješenjima koja imaju za cilj da svaki sportista koji predstavlja državu, pogotovo mladi, zna da država stoji iza njih.

„Mi smo država sa najvećim novčanim nagradama u regionu. Želimo da pokažemo sportistima sa vrhunskim sportskim rezultatom da cijenimo njihov napor. Jedina smo država koja ima status perspektivnog sportiste u mlađim kategorijama, koja vrednuje ne samo olimpijske, već i sportove koji nijesu na programu Olimpijskih igara. To je odnos države prema sportu i sportistima“, kazao je Janović.

On je istakao i rješenja u dječijem sportu, koja će početi s primjenom u drugoj polovini 2019. godine.

„Mjere Ministarstva sporta dale su rezultat. Nije lako uvoditi red u nekim segmentima u kojima ga godinama nije bilo i gdje se nijesu poštovala pravila. Bilo je poteza za koje se nije bilo lako odlučiti, ali sam se, kao i tokom igračke karijere, hvatao u koštac sa najvećim problemima. Izuzetno me interesuje saradnja sa svim savezima, sa svim institucijama, jer samo zajedno možemo unaprijediti sport“, kazao je Janović.

Foto: Ministarstvo sporta

On je naglasio da je budžet Ministarstva sporta za 2019. godinu nešto veći od 7,1 milion EUR i da je za oko 400 hiljada veći nego prošle godine.

„Biće više novca za nacionalne saveze. Novi zakon predviđa raspodjelu samo savezima preko konkursa, dok će briga države prema klubovima biti usmjerena kroz rad sa djecom u okviru dječijeg sporta. Nova raspodjela biće rađena i na osnovu rezultata kategorizacije koju je Crnogorski olimpijski komitet završio i gdje se tačno zna koji su sportovi u kojoj kategoriji“, rekao je Janović.

On je precizirao da će Savezi iz prve kategorije, njih šest, dobiti najviše sredstava, navodeći da je novina što će po dva kluba iz tih sportskih asocijacija dobiti sredstva iz budžeta Ministarstva sporta.

„Opštine će se u najvećem dijelu baviti klubovima, a moraće imati mnogo transparentnije konkurse nego do sada. S obzirom da je urađena prva kategorizacija koja se odnosila na tradiciju i rezultate iz prethodnog perioda, najbolje mjerilo biće kategorizacija koja će se raditi za dvije godine, a koja će, uz druge kriterijume, dominantno zavisiti od rezultata u tom periodu. To će biti jasan pokazatelj rada i uspjeha saveza u naredne dvije godine“, rekao je ministar sporta.

On smatra da je i u narednom periodu potrebno posvetiti posebnu pažnju razvoju infrastrukture i sportske baze.

„U kontinuitetu radimo na poboljšanju infrastrukture i stvaranju uslova da se više djece uključe u sport. Smatram da prethodnih godina nije bila dovoljno posvećena pažnja razvoju sportske baze koja treba da da nove asove već smo bili uljuljkani rezultatima naših reprezentacija i mislili smo da će to trajati 100 godina. Nadam se da ćemo u nekoj skorijoj budućnosti ponovo imati rezultate u onim sportovima sa kojima se sada ponosimo“, rekao je Janović.

On je naglasio da je crnogorski sport, iako su u 2018. godini izostale evropske i svjetske medalje, imao sjajnih rezultata u seniorskoj konkurenciji.

„Košarkaši su prvi put pred vratima Svjetskog prvenstva, vaterpolisti su osvojili Svjetsku ligu, rukometašice mediteransko srebro, košarkašice izborile Evropsko prvenstvo, a odbojka je prvi put pred nastupom na Evropskom prvenstvu. Tu su i rezultati u pojedinačnom sportu. Posebno me raduje da smo imali preko 40 medalja sa šampionata Evrope i svijeta u mlađim kategorijama. Prvi put imamo šampionku Evrope u boksu, vaterpolisti su bili srebrni. To su sjajni rezultati. Ostvarivati takve rezultate iz države sa 600 hiljada stanovnika je fenomen“, kazao je Janović.

On je naglasio da kao bivši sportista ne želi da osuđuje, ali i da ne može da razumije sportiste koji odbijaju da nastupe za reprezentaciju svoje države.

Janović je naglasio da mu nije bilo radosnijeg trenutka nego igranje pod zastavom svoje države.

„Nijesam se osjećao ponosnije nego kada se intonirala crnogorska himna. Rado se sjećam tih trenutaka i ponosan sam što sam uspio da sa svojim drugovima osvojim evropske i svjetske medalje za svoju državu. Pokazali smo da država zna da vrjednuje sportske rezultate, unapređujemo ukupan ambijent za rad naših sportista i zato smatram da je igranje za reprezentaciju Crne Gore ne samo čast već i obaveza svakog našeg sportiste“, kazao je Janović.

On je naglasio da je ponosan na način na koji crnogorski sportisti predstavljaju svoju državu, navodeći da su drugačiji primjeri rijetki.

„Naši sportisti na najbolji način predstavljaju svoju državu. Za sportistu kome nije čast igranje za reprezentaciju nemam opravdanje“, rekao je Janović.

Foto: Ministarstvo sporta

Komentarišući stanje bazena u Kotoru, kao Kotoranin, dijete Primorca i vrhunski vaterpolista, naglasio je da je njegova obaveza da sa institucijama koje su nadležne za njegovu rekonstrukciju bude u kontaktu i sa svoje pozicije urgira da se radovi završe u najkraćem roku.

„Angažovali su se svi, u razgovoru sa svim nadležnim adresama predočio sam kolika je važnost da taj objekat što prije bude završen. Situacija je dramatična jer djeca odustaju da se bave tim sportom. To ne smijemo dozvoliti. Nadam se da ćemo brzo imati konkretne rezultate od nadležnih institucija o realizaciji druge faze rekonstrukcije bazena“, rekao je Janović.

On je, komentarišući smanjenje doživotnih mjesečnih naknada nekim sportistima, kazao da je to priča koja je od starta loše postavljena i da je konačno morala da se ispravi greška koja je već deset godina predmet negativnih komentara.

„To je zakonska obaveza. Doživotnu naknadu treba da primaju sportisti koji su osvajali medalje na najprestižnijim svjetskim i evropskim takmičenjima u sportovima na programu Olimpijskih igara. To nije naš izum, to je i praksa regiona. Zašto su jedino u Crnoj Gori tada dodijeljene doživotne naknade za neke rezultate koje uporedne prakse ne prepoznaju je pitanje za one koji su dodjeljivali te statuse a pogotovo maksimalne iznose doživotnih naknada“, rekao je Janović.

On je naglasio da svakog sportistu i svaki rezultat cijeni, ne samo kao ministar, već kao bivši sportista, navodeći da svaki rezultat nije isti i da svi koji su se bavili sportom to jako dobro znaju.

„Ponekad se veličaju rezultati koji to objektivno nijesu jer se napravi dobar marketing za određeni rezultat i stvori se pogrešna slika o njegovom značaju. Neki rezultat je za pohvalu, neki za novčanu nagradu, a neki za priznanje ili orden ali svaki nije za doživotnu mjesečnu naknadu. Koliko je težak i nezahvalan posao usklađivanje naknada govori i činjenica da su svi koji su bili zaduženi za sportsku oblast deset godina to znali, o tome pričali ali ništa nijesu preduzimali“, kazao je Janović.

On je istakao da nema ništa lično protiv nikoga, ali da neće dozvoliti u sportu nepravdu.

„Svi oni koji se bune neka razmisle i pogledaju uporedna rješenja pa neka sami procijene da li im se država odužila za sportske rezultate koje su postigli. Ja mislim da jeste“, rekao je Janović.

On je ponovio da je Zakonom smanjeno prisustvo političara u sportu, odnosno u rukovodećim organima sportskih saveza i klubova.

„Imaju ograničenja, ne mogu biti predsjednici i članovi upravnih odbora a potpune zabrane odnose se samo za zaposlene u Ministarstvu sporta i opštinskim sekrtetarijatima sporta“, rekao je Janović.

Foto: Ministarstvo sporta

Upitan da prokomentariše procedure iz novog Zakona o sportu koje su primijenjene prilikom izbora za sportistu godine, Janović je naglasio da su „Procedure za izbor sportiste godine u isključivoj nadležnosti Crnogorskog olimpijskog komiteta i nemaju veze sa Zakonom o sportu“.

„Smatram da COK nepotrebno komplikuje tu proceduru čime dodatno zbunjuje sportsku javnost“, zaključio je Janović.

Najčitanije