fbpx
NaslovnicaCrna GoraJačanje globalne solidarnosti osnov za unapređenje multilateralizma

Jačanje globalne solidarnosti osnov za unapređenje multilateralizma

Podgorica, (MINA) – Jačanje globalne solidarnosti i povjerenja osnov je za unapređenje multilateralizma, ocijenio je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

On je danas učestvovao na sastanku Alijanse za multilateralizam, koji je zbog globalne pandemije COVID-19 održan u online formatu.

“U fokusu sastanka, čiji su domaćini bili ministri vanjskih poslova Njemačke i Francuske, bili su odgovori međunarodne zajednice na globalne izazove u domenu zdravstva, klimatskih promjena, sajber prostora i rodne ravnopravnosti, naročito u kontekstu odgovora na posljedice pandemije COVID 19”, navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

Darmanović je istakao da savremeni međunarodni odnosi prolaze kroz jedan od najturbulentnijih perioda u modernoj istoriji, i ukazao na potrebu za konzistentnim odgovorom međunarodne zajednice na izazove kojima svjedočimo, kao i na neophodnost očuvanja međunarodnog poretka.

On je podsjetio da jedino snažne međunarodne institucije predstavljaju garant globalne stabilnosti, mira i prosperiteta.

Darmanović je kazao da je trenutno ključni prioritet obezbjeđivanje globalnog pristupa vakcinama za COVID-19, koji će biti jednak za sve.

On je pozdravio aktivnosti Svjetske zdravstvene organizacije u pogledu COVAX inicijative, kojoj se pridružila i Crna Gora.

Govoreći o klimatskim promjenama, Darmanović je naglasio da se moraju uložiti dodatni napori u cilju ispunjavanja obaveza iz Pariskog klimatskog ugovora i Agende 2030.

Navodi se da je na sastanku Alijanse za multilateralizam bilo riječi i o sajber bezbjednosti.

Darmanović je naglasio važnost adekvatne edukacije, kao i otvorenog i sigurnog sajber prostora koji u uslovima globalne pandemije predstavlja osnov za neometano funkcionisanje svih institucija.

On je zaključio da je u izazovnim vremenima jedina opcija intenziviranje saradnje i jačanje solidarnosti i povjerenja koji predstavljaju osnove multilateralizma.

Alijansu za multilateralizam pokrenuli su francuski i njemački ministri vanjskih poslova 2. aprila prošle godine.

Alijansa je neformalni savez zemalja koje dijele uvjerenje da je multilateralizam zasnovan na poštovanju međunarodnog prava jedina pouzdana garancija za međunarodnu stabilnost i mir, i da se izazovi sa kojima se svijet suočava mogu riješiti samo bliskom saradnjom.

Najčitanije