fbpx
NaslovnicaCrna GoraIzlazak pravosuđa iz VD stanja da bude prioritet

Izlazak pravosuđa iz VD stanja da bude prioritet

Podgorica, (MINA) – Građanska alijansa (GA) pozvala je sve političke aktere da stave građanske interese ispred partijskih i izvedu crnogorsko pravosuđe iz VD stanja.

Iz GA su kazali da Crna Gora Dan crnogorskog sudstva dočekuje sa mnoštvom nagomilanih problema u toj grani vlasti, koja iziskuju brzo i efikasno rješavanje, jer država više ne može sebi da dozvoli odlaganje tog krucijalnog pitanja.

“Broj predmeta u sudovima je sve veći, a od sudija se očekuje da u razumnom roku i kvalitetno odgovore na sve izazove koji se pred njih stavljaju, što i za njih stvara dodatni pritisak”, navodi se u saopštenju.

Iz GA su ocijenili da je takvo blokirano stanje pravosuđa, prije svega, posljedica nepostojanja političkog dijaloga.

“Pozivamo sve političke aktere da stave građanske interese ispred partijskih, sjednu za isti sto, izvedu crnogorsko pravosuđe iz VD stanja, a Crnu Goru korak bliže ulasku u Evropsku uniju (EU)”, naveli su iz GA.

Iz GA su kazali da i Evropska komisija u ovogodišnjem izvještaju za Crnu Goru navodi da u cronogorskom pravosuđu ne funkcioniše sve kako treba, i da je primjedbe iznijela i organizacija GRECO kroz izvještaje.

“U zemlji gdje nema nezavisnog sudstva, brojne slobode i prava građana su ugrožene, a vladavina prava ne može biti na nivou koji jedna demokratska država zahtijeva”, ističe se u saopštenju.

Kako su naveli iz GA, zbog tako lošeg stanja najviše trpe građani i to u dijelu koji se odnosi na pravnu sigurnost i dužinu trajanja postupaka pred sudovima.

Iz GA su kazali da se time povećavaju troškovi sudskih postupaka, što dodatno obeshrabruje građane u ionako lošoj ekonomskoj situaciji da prava traže i ostvaruju putem crnogorskih sudskih organa.

“Ako tome dodamo da se brojne presude ne izvršavaju od strane državnih organa, onda je situacija dodatno pogoršana. Tim prije što od pravovremene i efikasne reforme pravosuđa u cjelini zavisi i dinamika puta ka članstvu u EU”, kaže se u saopštenju.

Iz GA su podsjetili nadležne institucije i organe da moraju doprinijeti povećavanju odgovornosti nosilaca sudijskih funkcija, njihovoj nezavisnosti, kao i smanjenju političkog uticaja na rad Sudskog savjeta, čime će se unaprijediti efikasnost sudstva i povećati zadovoljstvo i povjerenje građana u sudski sistem.

“Dodatna prepreka je i činjenica da je veliki dio rukovodilaca sudova u Crnoj Gori u ovom trenutku u VD stanju, počevši od predsjednice Vrhovnog suda, pa sve do predsjednika nižih sudova”, navodi se u saopštenju.

Iz GA su podsjetili da je u prethodnom periodu Sudski savjet konstatovao prestanak funkcija jednom broju sudija, tako da sudovi funkcionišu u krnjem sastavu.

“Ni Sudski savjet ne funkcioniše u punom sastavu i negativni efekti takvog rada su se mogli vidjeti u nepostupanju Komisije za etički kodeks zbog konstatovanja prestanka sudijske funkcije jedne članice komisije, zbog čega ne postoje zakonski uslovi za rad Komisije do izbora člana iz reda sudija”, dodaje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije