fbpx
NaslovnicaCrna GoraIzbor direktora vaspitno-obrazovnih ustanova konačno decentralizovan

Izbor direktora vaspitno-obrazovnih ustanova konačno decentralizovan

Podgorica, (MINA) – Izbor direktora vaspitno-obrazovnih ustanova je, usvajanjem izmjena Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, konačno decentralizovan i izmješten iz diskrecione nadležnosti ministra, saopštili su iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Iz te nevladine organizacije (NVO)su pozdravili izmjene i dopune tog pravnog akta, usvojene na predlog poslanice Građanskog pokreta URA Božene Jelušić.

Oni su kazali da su se godinama zalagali za zakonske izmjene u pravcu decentralizacije izbora direktora vaspitno-obrazovnih ustanova.

„Te izmjene predviđaju da školski odnosno upravni odbori vaspitno-obrazovnih ustanova biraju organe rukovođenja, odnosno direktore tih ustanova”, naveli su iz CGO.

Prema njihovim riječima, to treba da vodi depolitizaciji obrazovnog sistema, koji je pretrpio ogromnu štetu zbog odredbe da direktore bira i razrješava ministar.

“CGO izražava nadu da će Ministarstvo prosvjete biti odgovorno u imenovanju predstavnika koji zastupaju javni interes, a ne interese bilo koje pojedinačne strukture, pa da će shodno tome pristupiti i promjeni pojedinih članova odbora koje je postavila bivša ministarka Vesna Bratić”, naveli su iz te NVO.
(kraj) mip

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije