fbpx
NaslovnicaCrna GoraIskustvo Crne Gore u političkoj tranziciji važan korak za demokratiju

Iskustvo Crne Gore u političkoj tranziciji važan korak za demokratiju

Podgorica, (MINA) – Iskustvo Crne Gore u političkoj tranziciji važan je korak za državu, demokratiju i budućnost, ali i za odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), ocijenio je zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a, Metju Palmer.

Kako je saopšteno iz Skupštine, predsjednik parlamenta Aleksa Bečić razgovarao je sa Palmerom, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Palmer je kazao da vjeruje u napredak Crne Gore i evropsku perspektivu, u čemu SAD nastavlja da pruža podršku.

„On je naglasio značaj stabilnosti Crne Gore, kao zemlje koja je orijentisana prema zapadu i kao dio evropske porodice, ali i važnost očuvanja njenog prepoznatljivog građanskog koncepta“, navodi se u saopštenju.

Ukazujući na značaj zakonodavnih aktivnosti parlamenta za proces pridruživanja Evropskoj uniji (EU), Palmer je pozdravio spremnost da Skupština nastavi da doprinosi ispunjavanju dužnosti i odgovornosti iz evropske agende.

Bečić je rekao da posjeta Palmera predstavlja značajnu priliku za razmatranje aktuelnih pitanja i jačanje bilateralnih odnosa Crne Gore i SAD-a.

Upoznajući Palmera o unutrašnjoj političkoj situaciji, on je iskazao zalaganje za napredak koji jedino može doći putem dijaloga, saradnje i kohezije.

Bečić je informisao sagovornika o započetom dijalogu vlasti i opozicije, te daljim planovima čiji je cilj politička stabilnost kako bi se napori usmjerili na postizanje rezultata na evropskom putu.

„Bečić je istakao zadovoljstvo zbog uspješno organizovanog samita u Briselu, ponovio punu posvećenost Crne Gore prioritetima i pravcima djelovanja Alijanse i istakao da se Crna Gora pokazala kao pouzdan i stabilan partner“, kaže se u saopštenju.

Sagovornici su razgovarali o značaju transatlantskih veza, posebno o bliskoj i partnerskoj saradnji SAD-a i EU kada je u pitanju Zapadni Balkan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije