fbpx
NaslovnicaCrna GoraInvesticije duplirane od prijema Crne Gore u NATO

Investicije duplirane od prijema Crne Gore u NATO


Brisel, (MINA) – U Crnoj Gori investicije su duplirane od kada je država postala članica NATO-a, rekao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

On je kazao da je članstvo u NATO značajno za stabilnost, bezbjednost ali i ekonomski prosperitet države.

“Crna Gora je pozitivan primjer toga. Od kada je postala članica NATO-a investicije u toj zemlji su se duplirale”, kazao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država pri NATO-u, Kejl Bejli Hačinson rekla je da je Crna Gora važan, najnoviji član Alijanse.

“Mislim da ljudi Crne Gore govore jasno i glasno da žele da budu dio zapada i podžavamo ih u tome”, naglasila je Hačinson.

Stoltenberg je rekao da je NATO spreman da dočeka Makedoniju kao novu članicu, ali jedini put za to je da implementira sporazum o imenu sa Grčkom.

On je kazao da je NATO pratio referendum u Makedoniji i da pozdravio glasove “za”.

“Razgovarao sam s premijerom Zoranom Zaevom i ostaćemo u bliskom kontaktu. Pozdravljam glasovanje “za” na referendum”, rekao je Stoltenberg.

On je poručio da Skoplje treba da odluči o narednim koracima.

“NATO je spreman da dočeka  Makedoniju kao 30. članicu, ali je jedini put za to da implementira sporazum o imenu. Nema drugog načina za članstvo u Alijansi”, kazao je Stoltenberg.

Stoltenberg je rekao da su razgovori o pristupanju već započeli i da očekujem da biti zakljuceni do januara naredne godine.

Kako je naveo, kada sve procedure o imenu budu gotove, mogu potpisati protokol o pristupanju.

Stoltenberg je ponovio da je ovo istorijska prilika za Makedoniju i pozvao sve političke lidere i stranke da zajedno rade konstruktivno i odgovorno kako bi iskoristili tu priliku.

Generalni sekretar Alijanse najavio je da će uskoro posjetiti Beograd, Ljubljanu i Zagreb.

Stoltenberg je rekao da u Srbiju odlazi jer će prisustvovati velikoj vježbi – reagovanje u slučaju prirodnih katastrofa.

“Ovo je prva takva vježba koja se održava u Srbiji, što odražava snažno i visoko cijenjeno partnerstvo Srbije i NATO-a”, dodao je Stoltenberg.

On je kazao da očekuje će tokom posjete zvaničnom Beogradu razgovarati o Kosovu i da potpuno podržava dijalog Beograda i Prištine.

Generalni sekretar ALijanse savjetovao je obje strane da ostanu suzdržane i nastave sa pregovorima.

“KFOR je prisutan, NATO igra ključnu ulogu u obezbjeđivanju stabilnosti i mira na Kosovu”, dodao je Stoltenberg.

On je rekao da će mogućnost NATO snaga da brzo raspoređuje trupe biti testirana na vježbi “Trident juncture” u Norveškoj, najvećoj  na kojoj će učestvovati i Vojska Crne Gore.

Najčitanije