fbpx
NaslovnicaCrna GoraIntenzivirati saradnju Crne Gore i Azerbejdžana

Intenzivirati saradnju Crne Gore i Azerbejdžana

Podgorica, (MINA) – Crna Gora i Azerbejdžan njeguju sjajne bilateralne odnose, kazala je predsjednica azerbejdžanskog parlamenta Sahiba Gafarova, dodajući da postoji interesovanje i potreba za intenziviranjem saradnje u brojnim oblastima.

Kako je saopšteno iz crnogorskog parlamenta, predsjednik Skupštine Aleksa Bečić sastao se, prilikom zvanične posjete Azerbejdžanu, sa Gafarovom i predsjednikom te države Ilhamom Alijevim.

„Gafarova je istakla da Crna Gora i Azerbejdžan njeguju sjajne bilateralne odnose i da postoji interesovanje, ali i potreba za intenziviranjem saradnje u brojnim oblastima.

Ona je istakla da je zadovoljna intenzivnim političkim dijalogom na visokom nivou, koji se u kontinuitetu njeguju i poručila da su poslanici, kao direktni predstavnici naroda, ti koji bi trebalo najsnažnije da sarađuju.

“Imamo mnogo prostora da osnaživanje saradnje sa Crnom Gorom, a smatram da tu veliku ulogu igraju izabrani poslanici. Zato koristim ovu priliku da uputim zvanični poziv predstavnicima grupe prijateljstva u crnogorskom parlamentu da posjete Azerbejdžan“, navela je Gafarova.

Ona je dodala da se nada da će prijateljska saradnja, kakvu imaju dva parlamenta, biti nastavljena još jačim intezitetom.

Bečić je naveo da je kvalitetan parlamentrani dijalog neophodan i važan preduslov koji otvara značajan broj mogućnosti za dodatno unapređenje bilateralnih odnosa.

On je kazao da ga raduje dostignuti stepen saradnje dvije države i poručio da su upravo posjete na najvišem nivou potvrda prijateljstva dvije zemlje, ali i prilika više za dalje sagledavanje unapređenja modaliteta saradnje i snaženje sveukupnih odnosa Crne Gore i Azerbejdžana.

„Odnosi Azerbejdžana i Crne Gore razvijaju se značajno na međuparlamentarnom nivou. Postoje i mogućnosti za jačanje ovih veza u nizu drugih oblasti“, dodao je Bečić.

Alijev je naveo da će posjeta Bečića nesumnjivo uticati na jačanje saradnje na najvišem nivou dvije zemlje.

On je kazao da vjeruje da će Crna Gora biti naredna članica Evropske unije i da se nada da će to biti u najkraćem mogućem roku.

Bečić je rekao da je zadovoljan činjenicom da dvije zemlje razvijaju sadržajne i dinamične odnose, zasnovane na prijateljskim vezama.

On je istakao da očekuje da će kvalitetna bilateralna saradnja biti dodatno osnažena i proširena u svim poljima od zajedničkog interesa.

“Otvaranjem Diplomatske kancelarije u Bakuu u aprilu 2019. godine, i akreditovanjem nerezidentnog ambasadora pri RA, sa sjedištem u Ankari, Crna Gora je potvrdila značaj koji pridajemo jačanju sveukupnih, a naročito privrednih i kulturnih veza sa Azerbejdžanom“, kazao je Bečić.

On je, kako je saopšteno iz Skupštine, pohvalio aktivnosti diplomatske misije Azerbejdžan u Crnoj Gori koje su vidno usmjerene ka jačanju prijateljskih i bliskih veza i unapređenju saradnje.

Bečić je ukazao na značaj unapređenja saradnje u dijelu infrastrukture, direktnim stranim investicijama, turizma i domenu energetike, gdje, kako je istakao, Crna Gora prepoznaje značaj Azerbejdžana.

“Pozdravljamo inicijativu za rad na Sporazumu o strateškom partnerstvu koji bi bio još jedna kvalitetna formalna osnova za dalje unapredjenje političkih, ekonomskih i kulturnih veza dvije zemlje”, saopštio je Bečić.

On je naveo da je zadovoljan zbog činjenice da je Azerbejdžan u 2019. godini bio najveći strani investitor u Crnoj Gori.

Bečić je kazao da Crna Gora cijeni interesovanje azerbejdžanske strane za ulaganje u infrastrukturne objekte, posebno saobraćajnu infrakstrukturu, kao jednu od ključnih oblasti za investicije i važnim preduslovom za jačanje ekonomske saradnje.

On je podsjetio na realizaciju velikog projekta Portonovi, koji je ovog ljeta završen i bilježi popularnost među posjetiocima.

„Raduje činjenica da je svjetski poznat hotelski lanac One&Only prepoznao i odobrao baš Crnu Goru kao prvu destinaciju u Evropi gdje će otvoriti svoj luksuzni rizort. Time se nesumnjivo podstiče pozicioniranje države kao luksuzne destinacije”, zaključio je Bečić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije