fbpx
NaslovnicaCrna GoraInicijativa za vraćanje stomatologa u škole

Inicijativa za vraćanje stomatologa u škole

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo zdravlja pokrenulo je inicijativu za ponovno otvaranje stomatoloških ambulanti u svim osnovnim i srednjim školama u Crnoj Gori.

Iz Ministarstva zdravlja, saopšteno je da je ministarka Jelena Borovinić Bojović tim povodom razgovarala sa generalnom direktoricom Direktorata za opšte srednje, stručno i cjeloživotno obrazovanje u Ministarstvu prosvjete nauke i kulture i sporta (MPNKS) Marijom Lalatović.

Borovinić Bojović je kazala da je cilj da se stomatološka zdravstvena zaštite djece u školama organizuje po sličnom modelu, kada je bila u okviru javnog zdrastvenog sistema.

Ona je ocijenila da je raniji model bio odličan iz dva razloga.

“Prvi je što su sva djeca mogla da dođu do stomatologa i svima je bio jednako dostupan i drugi što je na taj način prevencija oboljenja usta i zuba kod djece bila na mnogo višem nivou nego što je danas”, dodala je Borovinić Bojović.

Kako je kazala, zato je i intencija Ministarstva zdravlja da se stomatologija vrati u škole, zbog efikasnije prevencije oboljenja usta i zuba kod djece u ranom životnom dobu i stvaranja mogućnosti da svako dijete ima iste uslove za odlazak kod stomatologa.

“Predviđeno je da se u svakoj osnovnoj i srednjoj školi na teritoriji Crne Gore otvori stomatološka ambulanta, u kojoj će svakog radnog rana, ordinirati izabrani stomatolozi, po principu izabranih ljekara u domovima zdravlja”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su pojasnili da će opremanje stomatoloških ambulanti i obezbjeđvanje kadra biti u nadležnosti Ministarstva zdravlja, a da prostor treba da obezbijedi MPNKS.

Navodi se da je dogovoreno, da se za realizaciju te inicijative formira radna grupa u kojoj će članovi biti predstavnici Ministrastva zdravlja, MPNKS, Ministarstva finansija i socijalnog staranja i Fonda za zdravstveno osiguranje.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije