fbpx
NaslovnicaCrna GoraImanja čistiti u kontrolisanim uslovima

Imanja čistiti u kontrolisanim uslovima

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) apelovalo je na građane da čišćenje svojih imanja sprovode u kontrolisanim uslovima koji neće dozvoliti širenje požara.

Kako su naveli, nadležni državni organi pažljivo će pratiti situaciju u vezi sa tim pitanjem i, shodno informacijama sa terena, preduzimati zakonom predviđene mjere.

“Naglašavamo da će posebnu odgovornost snositi oni građani sa čijih imanja dođe do prenošenja požara i izazivanja materijalne štete”, rekli su iz MUP-a.

Iz MUP-a su kazali da je na osnovu dobijenih informacija od komandira opštinskih službi zaštite i spašavanja, situacija u vezi sa požarima, na otvorenom prostoru ovih dana veoma komplikovana.

Kako su naveli, požari pričinjavaju značajnu materijalnu štetu i iziskuju maksimalno angažovanje učesnika sistema zaštite i spašavanja.

“Razumijevajući potrebu građana za obavljanjem poljskih radova, apelujemo da aktivnosti koje preduzimaju na spaljivanju prikupljenog korova i čišćenju svojih imanja čine u kontrolisanim uslovima koji neće dozvoliti širenje požara”, kaže se u saopštenju.

Iz MUP-a su rekli da zahvaljujući lijepom vremenu veliki broj građana boravi u prirodi i uređuje svoja imanja i da na taj način, prikuplja značajnu količinu gorivih materija u vidu suvog granja, lišća.

“Sve to stvara veliki rizik na pomenutim područjima, koji se vrlo često pretvara u nekontrolisane požare”, rekli su iz MUP-a.

Iz MUP-a navode da se obavljaju nekontrolisana paljenja ogromnih površina livada, makija i šumskog područja, naročito na sjeveru Crne Gore.

Kako su rekli, imajući u vidu da su pripadnici službi zaštite i spašavanja i ostali učesnici sistema zaštite i spašavanja angažovani i na poslovima u vezi sa suzbijanjem širenja koronavirusa, njihovo angažovanje na gašenju požara predstavlja dodatno opterećenje.

“Veoma je važno da u tim aktivnostima imaju opremu i sredstva kojima mogu obaviti gašenje požara u početnoj fazi, kao što su lopate, ašovi, grabulje i sudovi napunjeni vodom”, rekli su iz MUP-a.

Iz MUP-a su rekli da su Direktorat za vanredne situacije MUP-a i ostali subjekti u sistemu zaštite i spašavanja spremni da u skladu sa raspoloživim kapacitetima, odgovore na takve situacije.

“Još jednom pozivamo građane da, u situaciji kada se borimo za zdravlje naših građana, pokažu potreban nivo svijesti i odgovornosti”, naveli su iz MUP-a

Najčitanije