fbpx
NaslovnicaCrna GoraIgre šansa Crne Gore

Igre šansa Crne Gore

Podgorica, (MINA) – Igre malih zemalja Evrope (IMZE) velika su prilika za Crnu Goru ne samo sa sportskog aspekta već zbog promocije njenih turističkih potencijala, saopšteno je na promociji te manifestacije.

Crna Gora će od 27. maja do 1. juna 2019. godine biti domaćin 18. Igara, koji će okupiti takmičare iz evropskih zemalja, koje imaju manje od milion stanovnika.

Igre malih država Evrope su multi sportsko takmičenje koje se organizuje u okviru Evropskog olimpijskog pokreta od 1985.godine.

Najavljen je dolazak sportista iz Kipra, Islanda, Monaka, Luksemburga, Lihtenštajna, Andore, Malte i San Marina.

Oni će se takmičiti u deset sportova, a biće određeni pobjednici u 122 disciupline.

Sportisti će se nadmetati u atletici, boćanju, odbojci, odbojci na pijesku, košarci, plivanju, džudou, streljaštvu, tenisu i stonom tenisu.

Igre će biti održane u Podgorici, Budvi, Baru, Tivtu i Cetinju.

Bar će biti domaćin atletskih takmičenja, stoni tenis će se igrati u Tivtu, džudo na Cetinju, a plivačka takmičenja na bazenu u Podgorici.

Domaćin ostalih takmičenja biće Budva, a u tom gradu će biti održano i svečano otvaranje.

Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta, Dušan Simonović ponovio je da će Igre biti održane uz poštovanje najviših ekoloških standarda i pod sloganom Zelene igre.

Navodi se da će biti organizovane na osnovu Elaborata o društveno – ekonomskoj opravdanosti organizacije IMZE 2019, u skladu sa strategijom i jasnim opredjeljenjem olimpijskog pokreta da se kroz sport, a posebno organizaciju sportskih događaja, promoviše održivost i zaštita životne sredine.

Sapšteno je to posebno prihvaćeno u Međunarodnom olimpijskom komitetu.

Simonović je najavio da će plivački turnir, u nekim disciplinama, biti kvalifikacioni za Olimpijske igre u Tokiju.

“Organizujemo prvo veliko takmičenje, u nivou najmanjih koje smo mogli da dobijemo. Ne možemo da ga organizujemo u jednom gradu, jer infrastruktiro nijesmo spremni. Želimo da prezentujemo državu Crnu Goru, pokažemo njen dio. IMZE nijresu takmičenje COK, već države Crne Gore”, rekao je Simonović.

On je naglasio da infrastruktura predstavlja problem.

“Uradili smo sve u pripremi, a sada krećemo sa realizacijom. Siguran sam da ćemo spremno dočekati početak Igara”, kazao je Simonović.

Ministar sporta Nikola Janović ponovio je da će
IMZE imati ne samo sportski, već i turistički karakter.

“Očekuje se veliki broj sportista i brojnih delegacija. Vlada je pružila značajnu podršku i opredijelila ukupno 605 hiljada EUR. To je jasna poruka Vlade da će pomoći svaku manifestaciju koja za cilj ima promociju svoje države”, kazao ej Janović.

On je najavio da će inicirati sastanke sa ministrima za sport država učesnica Igara i razgovore o modalitetima i unapređenju saradnje u sportu.

Predsjednik opštine Budva, Dragan Krapović naglasio je da IMZE za taj grad imaju višestruki značaj.

“Sportski prije svega, ali i turistički. Očekuje se između hiljadu i po i dvije gostiju, što otprilike znači oko 20.000 noćenja. Svim svojim kapacitetima podržavamo Igre, a u tu svrhu odvojili smo oko 100 hiljada EUR. Izražavam veliko zadovoljstvo angažmanom COK, organiozacijom tog takmičenja, na ovom nivou i ovim razmjerama”, rekao je Krapović.

On je naglasio da mu je čast što će većina dešavanja biti održano u Budvi.

“Ostajemo posvećeni zajedničkim cilju da sve prođe u najboljem redu. Radovi na rekonstrukciji objekata i sportskih terena počeće odmah poslije praznika. Sve što možemo da pomognemo to ćemo ispoštovati”, kazao je Krapović.

Gradonačelnik Cetinja, Aleksandar Kašćelan zahvalio se COK što je ta asocijacija prepoznala Prijestonicu kao mjesto za održavanje takmičenja u džudou.

“Mi će sve uraditi da unaprijedimo sve ono što bude neophodno vezano za to takmičenje. Igre su šansa za promociju Crne Gore i Cetinja. Drago mi je što ćemo imati priliku da na jedan drugačiji način pokažemo našu lijepu državu”, kazao je Kašćelan.

Promociji su prisiustvovali i predstavnici opština Bar i Glavnog grada, koji su u ime gradonačelnika najavili da će sve uraditi da ti gradovi spremno dočekaju start takmičenja.

Direktor takmičenja, Igor Vušurović kazao je fda su prve Igre održane 1985. godine, kao težnja malih zemalja da šire olimpijskih duh.

On je podsjetio da da se Crna Gora 2011. godine pridružila asocijaciji.

Prema njegovim riječima, od 25. maja do 2. juna u Crnoj Gori boraviće oko hiljadu i po učesnika Igara.

“Crna Gora će se prvi put sresti sa organizacijom tako multisportskog događaja, koji prezentuje sve olimpijske vrijednosti. Svi će biti smješteni u Slovenskoj plaži, kompleksu koncipiranom kao olimpijsko selo”, rekao je Vušurović.

Najčitanije