fbpx
NaslovnicaCrna GoraHitno pokrenuti dijalog o najvažnijim pitanjima u društvu

Hitno pokrenuti dijalog o najvažnijim pitanjima u društvu

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori bez odlaganja treba pokrenuti dijalog o najvažnijim pitanjima u društvu, poput sređivanja stanja u pravosuđu, ekonomiji i evropskim integracijama i snaženja institucija, smatraju u Gađanskoj alijansi (GA).

Iz te nevladine organizacije (NVO) su kazali a su ozbiljno zabrinuti zbog eskalacije političke krize, međunacionalnih tenzija i blokade reformi pravosudnog i izbornog sistema.

Crna Gora je, kako su naveli, dobila šansu da osvježi i pokrene procese napretka društva, koju trenutno u drugi plan stavljaju partijski interesi, nacionalne tenzije i dnevno političke teme.

„Naša šansa je prije svega u različitosti i potrebi da se odmah i bez odlaganja pokrene dijalog o najvažnijim pitanjima po interese građana, poput sređivanja stanja u pravosuđu, ekonomiji, evropskim integracijama i snaženju institucija i njihove političke nezavisnosti“, kaže se u saopštenju GA.

Navodi se da Crnu Goru od tog zadatka sve češće udaljavaju zapaljiva retorika, ishitrene reakcije, nekontrolisani izlivi i primitivne uvrede među političkim akterima, što je, kako su kazali iz GA, posebno opasno imajući u vidu njihov uticaj na oblikovanje javnog mnjenja.

„Ovako stanje stvari je neodrživo i zbog toga je neophodno da javni govor ovog tipa zamijene poziv na dijalog i riječi razumijevanja i poštovanja različitosti“, naglasili su iz GA.

Tako će se, smatraju u toj NVO, stvarati atmosfera u kojoj će do izražaja doći političarti i javni djelatnici koji društvu mogu da ponude svoju stručnost, mudrost i vještine za rješavanje nagomilanih socio-ekonomskih problema.

„Umjesto demagoga koji podstiču dalje podjele, neznanje i stereotipe prikrivene partijskim fanatizmom i zabrinutošću velikim nacionalnim ciljevima“, dodaje se u saopštenju.

Iz GA su kazali da su protekli izbori aktivirali značajnu građansku energiju, kojom je jasno stavljeno do znanja da se problemi jednog društva ne rješavaju ignorisanjem ustavnih obaveza institucija sistema niti forsiranjem zapaljivih nacionalnih narativa.

„Političari, kao predstavnici građana, moraju shvatiti da se ta energija ne smije protraćiti partijskim trgovinama i nastavkom pogrešnih političkih i društvenih praksi, ali sa drugim akterima“, poručili su iz te NVO.

Kako su naveli, građani su tražili promjene, a ne zamjene, i njima su potrebne efikasnije i transparentnije institucije, javni diskurs koji prevazilazi političke razlike, inkluzivni društveni ambijent za sve nacionalne i vjerske različitosti i ekonomija koja podržava takav sistem.

„Građanima ne trebaju drugi političari koji će samo na drugačiji način da im kažu da to neće dobiti“, zaključuje se u saopštenju GA.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Nastavak intenzivne saradnje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Poreska uprava (PU) i Uprava policije nastaviće intenzivnu saradnju, saopštili su...