fbpx
NaslovnicaCrna GoraHitno osigurati potpunu bezbjednost u sudovima

Hitno osigurati potpunu bezbjednost u sudovima

Podgorica, (MINA) – U crnogorskim sudovima potrebno je hitno osigurati potpunu bezbjednost zaposlenih i stranaka, saopštili su iz Sudskog savjeta.

Članovi Sudskog savjeta izrazili su saosjećanje sa žrtvama tragičnog događaja u Osnovnom sudu u Podgorici, uz iskrene želje da se što brže oporave od zadobijenih povreda.

“Savjet apeluje da se pitanje bezbjednosti svih zaposlenih i stranaka u sudovima konačno riješi na adekvatan i održiv način”, kaže se u saopštenju Sudskog savjeta.

Oni su kazali da današnji nemili događaj apostrofira zgradu u kojoj se nalaze prostorije Osnovnog suda u Podgorici, Suda za prekršaje i Osnovnog državnog tužilaštva.

Podsjeća se da je ta zgrada projektovana i izgrađena početkom osamdesetih godina prošlog vijeka, za potrebe tadašnjeg Titograda, a već dugo svojim prostornim kapacitetima ne zadovoljava potrebe ta tri državna organa.

Iz Sudskog savjeta su ukazali da zgradu svakodnevno posjeti više hiljada građana u želji da ostvare svoja prava, ali i veliki broj advokata i drugih državnih službenika, i da se o bezbjednosti stara svega četiri policijska službenika.

“Trenutno ne postoji mogućnost da se svi oni koji uđu u zgradu prethodno potvrgnu kontroli skenerom, a ni objektivne mogućnosti da budu pojedinačno iskontrolisani zbog arhitektonskog rješenja i tri ulaza u zgradu, koja nije projektovana za toliki broj korisnika”, navodi se u saopštenju.

Iz Sudskog savjeta su naveli da je neophodno da se pristupi hitnoj realizaciji izgradnje novog objekta, koji će biti projektovan u skladu sa najvišim bezbjednosnim standardima.

“Na problem bezbjednosti u ovoj zgradi je više puta ukazano javnosti, a nažalost, danas svjedočimo da adaptacija ulaza i iznalaženje novih modaliteta kontrole lica koja ulaze u zgradu nijesu dali željene rezultate”, rekli su oni.

Sudski savjet u saradnji sa Vrhovnim sudom pozvao je predstavnike Vlade na zajednički sastanak, kako bi u najkraćem roku bile preduzete konkretne aktivnosti na rješavanju tog problema.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Omladinci ubjedljivi na Malti

Podgorica, (MINA) - Omladinska fudbalska reprezentacija Crne Gore upisala je i drugi trijumf u...