fbpx
NaslovnicaCrna GoraHan: Pratiti primjer Sjeverne Makedonije i ubrzati reforme

Han: Pratiti primjer Sjeverne Makedonije i ubrzati reforme

Poznanj, (MINA) – Cijeli region Zapadnog Balkana treba da prati primjer Sjeverne Makedonije i da ubrza reforme, posebno u oblasti vladavine prava, poštovanju ljudskih prava i dobrog izvršavanja vlasti, rekao je evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han.

On je na Samitu Zapadnog Balkanu u poljskom gradu Poznanju naglasio da EU mora da poštuje svoja obećanja i da nagradi „zemlju koja je postigla istorijski napredak“, ocjenjujući da će ne nagrađivanje objektivnog napretka narušiti kredibilitet Unije.

„Stojim iza preporuke Evropske komisije za početak pregovora za učlanjenje sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom i smatram da će Savjet EU u oktobru potvrditi našu pozitivnu ocjenu. Obje zemlje su sprovele reforme, posebno u oblastima koji su istaknuti u zaključima na Savjetu u junu 2018.“, naglasio je Han.

On je kazao da države Zapadnog Balkana i narednih godina mogu da računaju na podršku EU u sprovođenju reforma putem programa IPA 3, za koji je u narednom periodu predviđeno povečanje sredstava za 13 odsto.

Ministri zemalja Zapadnog Balkana koje imaju aspiracije da postanu članice Evropske unije sastaju se sa kolegama iz EU kako bi razmotrili nivo integracionog procesa koji je izgubio zamah, prenosi AP.

Ministrima spoljnih i unutrašnjih poslova koji učestvuju na samitu u petak će se pridružiti šefovi država ili vlada, među kojima i njemačka kancelarka Angela Merkel, britanska premijerka Tereza Mej i predsjednik Poljske Andržej Duda.

Domaćin skupa, poljski ministar inostranih poslova, Jacek Čaputovič izjavio je danas da bi integracja Zapadnog Balkana u EU pojačala regionalnu stabilnost i razvoj, kao i da bi proširila vrednosti unije.

Berlinski proces je inicijativa koja podržava regionalnu saradnju Zapadnog Balkana i dopunjuje politiku proširenja EU.

Pokrenula ga je Nemačka samitom u Berlinu 2014.

U okviru Berlinskog procesa do sada je održano pet samita: u Berlinu, Beču, Parizu, Trstu i Londonu.

Najčitanije