fbpx
NaslovnicaCrna GoraGutereš: Crna Gora igra značajnu ulogu u regionu

Gutereš: Crna Gora igra značajnu ulogu u regionu

Podgorica, (MINA) – Crna Gora igra značajnu ulogu u regionu, kazao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš, navodeći da ta međunarodna organizacija ima interes da podržava integraciju Crne Gore i ostalih zemalja zapadnog Balkana, jer žele stabilan i prosperitetan region.

On je, na sastanku sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Ivanom Brajovićem, u Njujorku, istakao važnost saradnje UN-a sa Crnom Gorom, koja, kako je ocijenio, igra značajnu ulogu u regionu.

Gutereš je naveo da je uvjeren da će ova godina, što se tiče procesa proširenja, biti uspješnija, imajući u vidu da su evropski zvaničnici potvrdili da će zapadni Balkan biti jedan od prioriteta.

„Budite sigurni da mi u UN-u imamo interes da podržavamo integraciju Crne Gore, kao i ostalih zemalja zapadnog Balkana, jer želimo stabilan i prosperitetan region“, kazao je Gutereš.

On je naglasio da UN stoje na raspolaganju u svim oblastima gdje Crna Gora smatra da ima prostora za jaču saradnju.

Brajović je istakao da Crna Gora jako cijeni partnerski odnos sa UN-om i naglasio je da je država posvećena temeljnim vrijednostima te međunarodne organizacije i da je kao građanska i sekularna država siguran dom za sve svoje građane.

Govoreći o regionu, on je istakao važnost očuvanja regionalne stabilnosti i neophodnosti pune integracije zapadnog Balkana u Evropsku uniju, kao preduslova za brži napredak regiona.

Brajović je dodao da je jako važno jače prisustvo UN-a, naročito u projektima čiji je cilj jačanje demokratskih procesa.

Najčitanije

Cijene nafte pale nakon iranskih poruka

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema...