fbpx
NaslovnicaCrna GoraGrađani Srbije moći će da glasaju na biračkim mjestima mimo diplomatskih predstavništava

Građani Srbije moći će da glasaju na biračkim mjestima mimo diplomatskih predstavništava

Podgorica, (MINA) – Građani Srbije moći će da glasaju na biračkim mjestima u Crnoj Gori, i mimo zvaničnih diplomatsko-konzularnih predstavništava, kazao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

On je Televiziji Crne Gore kazao da su iz Ambasade Srbije dopunili notu kojom su tražili, pored Ambasade i konzulata, dodatna tri ili četiri biračka mjesta.

“Nakon mog saopštenja, koje je bilo krajnje pomirljivo i pozivalo na razum, racionalnost i pomirenje, danas je diplomatski predstavnik Ambasade Srbije bio u Ministarstvu vanjskih poslova (MVP) i dostavio je dodatna obrazloženja”, naveo je Radulović.

On je kazao da su iz Ambasade Srbije obrazložili da to žele zbog velikog broja raseljenih lica koja žele da učestvuju na izborima u Srbiji, koja su sa Kosova.

“Oni su dopunili i poslali notu, MVP je pozitivno odgovorilo notom, tako da ne vidim ništa sporno da se oko ovih stvari podižu tenzije i tonovi koji u ovom trenutku nijesu potrebni ni u Crnoj Gori, ni regionu”, rekao je Radulović.

Crna Gora, kako je dodao, nije jedina država koja će da odobri biračka mjesta mimo ambasada i konzulata.

Radulović je kazao da su Austrija i Švajcarska, takođe, ove godine odobrile Srbiji glasanje u školama i mimo zvaničnih diplomatsko-konzularnih predstavništava.

“Stoga, ukoliko su Austrija i Švajcarska to mogle da dozvole, naravno uz neke još veće zemlje poput Sjedinjenih Američkih Država, ne vidim zašto Crna Gora ne bi mogla to da odobri i da završimo ovu priču koja zaista ne zaslužuje ovoliki ton i tenzije”, rekao je Radulović.

On je kazao da razumije u potpunosti “da su svi malo nervozni i u regionu i na evropskom kontinentu zbog rata u Ukrajini, kao i zbog izbora koji treba da se dese u Crnoj Gori i regionu”.

Radulović je rekao da, ipak, zabrinjava spremnost da se podižu tenzije i koriste tonovi, koji možda ne priliče.

Kako je kazao, Crna Gora se deklarativno usklađuje sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom, što je zadatak MVP-a.

“To je nešto što nas u ovom trenutku vodi ka članstvu u Evropskoj uniji”, naveo je Radulović.

Međutim, kako je rekao, sama implementacija tih mjera, shodno Zakonu o restriktivnim mjerama, mora biti usvojena od Vlade.

“Ja sam razočaran što do sada nijesmo imali političke mudrosti od pojedinih članova Vlade da te restriktivne mjere implementiramo u praksi”, kazao je Radulović.

On je naveo da razumije da su izbori u Beranama jako važni za pojedine članove Vlade.

“Ali, složićemo se svi da je evropska budućnost zemlje, evropska budućnost svih nas, mnogo važnija i mnogo bitnija nego bilo koji lokalni izbori i par procenata ove ili one nastajuće partije”, kazao je Radulović.

Prema njegovim riječima, “sankcije kao sankcije nećemo imati”, ali evropski put države može biti drastično usporen.

“Sada smo na 100 odsto usklađenosti, a ukoliko ne usvojimo ovaj paket sankcija i ne implementiramo ih u naš unutrašnji sistem pašćemo na oko 50 odsto”, kazao je Radulović.

On je naveo da ako država želi da ide u Evropu, onda se mora poštujovati ono što su evropska pravila i što međunarodni partneri od Crne Gore očekuju.

“Znajući razmišljanja pojedinih članova Vlade, ako bih morao da prognoziram kada će sankcije biti implementirane u praksi, rekao bih da će to biti prvog dana nakon izbora u Beranama”, rekao je Radulović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije