fbpx
NaslovnicaCrna GoraGrađani da vjeruju organima za sprovođenje izbornog procesa

Građani da vjeruju organima za sprovođenje izbornog procesa

Podgorica, (MINA) – Državna izborna komisija (DIK) pozvala je građane da imaju puno povjerenje u sve organe za sprovođenje izbornog procesa koji će im, kako je saopšteno, obezbijediti nesmetano i bezbjedno ostvarivanje biračkog prava.

Iz DIK-a su kazali da su, kao organ odgovoran za zakonito sprovođenje izbora, preduzeli sve radnje i aktivnosti kako bi građani Crne Gore ostvarili svoje biračko pravo.

„Organi za sprovođenje izbora u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima obezbijedili su da svaki građanin Crne Gore ostvari svoje biračko pravo slobodno i u skladu sa demokratskim principima“, kaže se u saopštenju.

Iz DIK-a podsjećaju da je Zakonom o izboru odbornika i poslanika propisano, birački odbor dužan da se stara o održavanju reda na biračkom mjestu za vrijeme glasanja.

„Pozivamo građane da imaju puno povjerenje u sve organe za sprovođenje izbornog procesa, koji će im obezbijediti nesmetano i bezbjedno ostvarivanje biračkog prava“, poručili su iz Komisije.

Oni su kazali da, u cilju ostvarivanja biračkog prava, glasati može svaki državljanin Crne Gore koji je upisan u birački spisak. uz posjedovanje lične karte odnosno pasoša.

Iz DIK-a su naglasili da ostvarivanje biračkog prava nije uslovljeno rokom važenja ličnih dokumenata.

„Što znači da će biračima kojima je istekao rok važenja ličnih dokumenata (lična karta ili pasoš) biti omogućeno ostvarivanje biračkog prava, uz uspješnu elektronsku identifikaciju na biračkom mjestu“, precizirali si iz Komisije.

Najčitanije