fbpx
NaslovnicaCovid19Galić: Situacija vrlo ozbiljna, ne kontrolišemo epidemiju

Galić: Situacija vrlo ozbiljna, ne kontrolišemo epidemiju

Podgorica, (MINA) – Epidemiološka situacija u Crnoj Gori složena je i vrlo ozbiljna, što pokazuju podaci o obolijevanju i umiranju od posljedica koronavirusa u prethodnoj sedmici, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

“Prosječan broj oboljelih u prethodnoj nedjelji je bio 558, preminule su 64 osobe, testirano je 1.946, a procenat novoregistrovanih pozitivnih slučajeva je iznosio 28,7 odsto”, saopštio je Galić na konferenciji za novinare.

On je istakao da se već duže vrijeme procenat pozitivnih od ukupnog broja testiranih kreće između 25 i 30 odsto.

“Da bismo rekli da kontrolišemo epidemiju taj odnos mora da bude pet odsto, a trenutno je između 25 i 30. To govori koliko mi ne kontrolišemo epidemiju”, kazao je Galić.

On je dodao da je intezitet aktivnosti virusa na visokom nivou, lokalno široka rasprostaranjenost, a trend u porastu.

Galić je rekao da je četrnaestodnevna stopa incidencije na 100 hiljada stanovnika veća nego prethodne sedmice, zbog čega je Savjet za borbu protiv koronavirusa odlučio da posebne mjere važe za gradove sa stopom incidencije iznad 800.

“To bi značilo da se, u prethodnoj nedjelji, na svaka dva i po minuta razboli jedan čovjek, ili na 150 minuta u zadnjih sedam dana premine jedna osoba od posljedica covid 19”, objasnio je Bajić.

On je kazao da je već 13 odsto populacije zaraženo ili prebolovalo covid 19 infekciju i da su u skladu sa navedenim brojkama, koje su zabrinjavajuće, donesene nove mjere.

Galić je dodao da je novim mjerama, u opštinama u kojima nije zabranjen rad, produžava radno vrijeme do 20 sati privrednim subjektima koji se bave trgovinom neprehrambenih proizvoda, odnosno prodavnicama obuće i odjeće, kozmetičkim i firzerskim salonima, prodavnicama bijele tehnike.

On je, upitan da pojasni mjere koje se odnose na medije, i da li novinari treba da nose masku u studiju i kada nema gosta, kazao da mediji imaju veliki uticaj na javno mnjenje i da je atmosfera opuštena sve dok ih građani posmatraju.

“Dešavalo se, kada gostujemo u emisijama, da predstavnici medija stavljaju masku samo kad su gosti tu, a kad odu, onda je skidaju. Maska je tu da zaštiti same građane, mediji bi dali izuzetan doprinos, da građani uvide kakva je situacija. Maska ne treba da bude nešto što će se pro forme nositi nego da pokaže svrsishodnost”, naveo je Galić.

Na pitanje kako stranci koji dođu u Crnu Goru mogu slobodno da se kreću, dok građani koji žele da putuju između opština moraju da nose dokumentaciju, on je rekao da građani drugih zemalja ne mogu da se kreću slobodno u smislu PCR testa.

“Oni moraju na ulazu u Crnu Goru da pokažu dokument, vaučer ili razlog zbog čega ulaze u državu. Lokalna transmisija je problem. Okupljanja su veliki rizik”, ukazao je Galić.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, Borko Bajić, rekao je da je cilj da se obeshrabri nepotrebno putovanje.

“Kontrolišu se razlozi prelaska iz jedne opštine u drugu, bilo je zloupotreba dokumenata za međugradski saobraćaj. Moramo svi da radimo zajedno, to je jedini način”, kazao je Bajić.

Galić je, upitan da li je sedam dana kratak period da bi se vidjeli efekti mjera, odgovorio da su mjere koje su donesene juče samo nastavak onih koje su ranije donesenih.

“Uvođenje velikog broja mjera odjedanput je suviše veliki šok za građane. Ovo nisu krajnje mjere”, kazao je Galić.

Bajić je, upitan da komentariše negativne efekte vakcine AstraZeneka, s obzirom na to da su je Austrija i Danska privremeno suspendovale, rekao da je AstraZeneka jedna od prvih, ako ne i prva odobrena u Evropskoj uniji.

“Neželjena reakcija ovoga tipa izaziva potrebu za dodatnim ispitivanjem. U Njemačkoj je suspendovana na dvije sedmice zbog neželjenih efekata. Pratimo neželjene efekte vakcinacije. Za sada nije bilo ozbiljnih neželjenih dejstava”, naveo je Bajić.

On je, na pitanje kako komentariše najavu gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića da će formirati Komisiju za praćenje epidemije, naveo da je Podgorica, kao i sve druge opštine, dobila dopis da formira Operativni štab.

„Oni ga već imaju na opštinskom nivou. Ne vidim razlog zašto bi se formiralo još neko dodatno, paralelno tijelo. U svakom slučaju, dobrodošao je svaki predlog koji je u pravcu jačanja već postojećih mehanizama, a ne da se duplira i a taj način slabi uticaj”, kazao je Bajić.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, Janko Odović, rekao je da, ukoliko izbori u Nikšiću budu sprovedeni uz poštovanje svih epidemioloških mjera – nošenje zaštitne maske, držanje distance, neće postojati bilo kakav rizik za povećanje oboljelih poslije tih izbora.

On je kazao da, ukoliko neko ne želi da pokaže ugovor o radu nadležnim organima prilikom obavljanja posla, to ne mora da uradi.

“Dovoljno je da vam vaš poslodavac da nalog za službeno putovanje ili radni nalog ili bilo šta da ste baš vi morali da obavite radni zadatak u vrijeme koje je predviđeno da ne budete na ulici”, rekao je Odović.

Bajić je, upitan da prokomentariše zahtjev Privredne komore, Unije poslodavaca i Crnogorskog turističkog udruženja da se uvede lokdaun na tri sedmice, kazao da primarnu ulogu u donošenju mjera imaju epidemiološka situacija, stanje u bolnicama, vakcinacija.

Govoreći o tome da li je, prilikom donošenja odluke da se, uz potvrdu za izlazak sa teritorije opštine, mora posjedovati ugovor o radu, konsultovala Agencija za zaštitu ličnih podataka i da li se time krši prava podataka o ličnosti, on je rekao da svaki podatak koji se smatra profesionalnom tajnom može biti sakriven.

Na pitanje šta je sa onima koji u televizijske emisije dolaze iz drugih gradova, Bajić je kazao da se, u koordinaciji sa opštinskim štabovima, mogu riješiti i takve situacije, i da je dovoljna samo potvrda o kretanju.

Upitan čime su se rukovodili kada su odlučili da se u Crnu Goru iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije i sa Kosova može ući bez PCR testa, on je rekao da je ta odluka donesena iz ekonomskih razloga, da je incidencija dnevnog broja oboljelih u zemljama regiona manja nego u Crnoj Gori, i da su te države iz reciprociteta uvele slobodan ulaz za crnogorske državljane.

Govoreći o tome da li je Ministarstvo utvrdilo gdje se nalazi oprema za privremene kovid bolnice koju je prethodna vlast kupila, Bajić je kazao da se zalihe planiraju na sedmičnom nivou.

“Imamo razvijenu informatičku platformu koja ovih dana treba da automatizuje potražnju ljekova između Montefarma i mogućih dobavljača”, naveo je Bajić.

On je kazao da je sva oprema za privremene kovid bolnice koja je bila na raspolaganju, već distribuirana i da se distribuira sve što je bilo na zalihama.

“Ono što je teško proizvesti je stručni kadar, ali je Ministarstvo zdravlja donijelo odluku da svi ljekari uđu u kovid odeljenje i pomognu kolegama”, rekao je Bajić.

Galić je kazao da vakcinacija bez mjera i obratno neće dati rezultat.

“Osoba kada se vakciniše prvom dozom vakcine nije zaštićena. Tek poslije druge doze i otprilike dvije sedmice nakon toga, osoba dostiže imunitet i može se smatrati zaštićenom”, naveo je Galić.

Bajić je, na pitanje kako će biti organizovan rad u sudovima s obzirom na male sudnice, kazao da je sugerisano da se obezbijedi rad od kuće.

“Ako ne može da se djeluje na broj ljudi koji moraju biti prisutni u istoj prostoriji, može da se djeluje na ventilaciju i dotok čistog vazduha”, naveo je Bajić.

On je kazao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova kontroliše kretanje između opština, ali i da Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje izlaze u susret kada su zahtjevi opravdani.

“Razmatramo koje su to službe kojima se može olakšati kretanje bez potvrda. Glavni cilj je da se zaštite građani”, rekao je Bajić.

Na pitanje zašto Sjeverna Makedonija nije među državama iz kojih je dozvoljen ulazak u CG bez PCR testa, Bajić je rekao da je ovakvoj situacija cilj bio da se obezbijedi najneophodnija komunikacija i da je odlučeno da budu otvorene granice sa državama koji su najbliži susjedi Crne Gore.

Galić je kazao da su zadovoljni dinamikom vakcinacije u Crnoj Gori u odnosu na broj trenutno dostupnih vakcina.

„Do sada je vakcinisano 3.206 osoba, od toga 2.755 zdravstvenih radnika. I dalje se vakcinišu osobe iz poriritenih grupa, a određeni broj vakcina je ostavljen za štićenike staračkih domova“, rekao je Galić i dodao da je 35 hiljada ruskih vakcina na standardnim provjerama zbog čega trenutno nijesu dostupne.

Najčitanije