fbpx
NaslovnicaCrna GoraGA raspisala konkurs za podršku NVO na lokalnom nivou

GA raspisala konkurs za podršku NVO na lokalnom nivou

Podgorica, (MINA) – Građanska alijansa (GA) raspisala je konkurs za podršku nevladinim organizacijama (NVO) na lokalnom nivou koje se bave vladavinom prava i promocijom i zaštitom ljudskih prava.

Iz GA su kazali da su ciljevi konkursa doprinos demokratizaciji, jačanju vladavine prava i dobrog upravljanja u Crnoj Gori, kao i promovisanje i zaštita ljudskih prava, sa fokusom na ranjive i marginalizovane grupe.

“Aktivnosti koje će se finansirati u okviru konkursa uključuju zagovaranje i lobiranje radi podsticanja zakonskih reformi i uticaja na kreiranje javnih politika, dokumentovanje i izveštavanje o slučajevima kršenja ljudskih prava, monitoring rada sudova u slučajevima torture i pravde”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će biti finansirane i aktivnosti koje uključuju podršku prikupljanju statističkih i istraživačkih podataka, kampanje za podizanje svijesti o specifičnim pitanjima demokratije i ljudskih prava, podršku organizacijama civilnog društva u promovisanju odgovornosti i transparentnosti na nacionalnom i lokalnom nivou, i međusobnu saradnju i dijalog između građanskih i političkih aktera.

Konkurs je predviđen za organizacije civilnog društva na lokalnom nivou koje se bave vladavinom prava i promocijom i zaštitom ljudskih prava.

“Posebna pažnja biće posvećena organizacijama koji predlažu implementaciju projekata u manje razvijenim područjima, kao što su sjever Crne Gore i ostala manje razvijena područja, odnosno mjesta izvan Podgorice”, rekli su iz GA.

Konkursom će biti raspoređeno 35 hiljada EUR, a za projekte pojedinačno može biti izdvojeno od pet do sedam hiljada EUR.

Pravo učešća na konkursu imaju lokalne organizacije civilnog društva registrovane u skladu sa Zakonom o NVO, koje ispunjavaju kriterijume da su pravna lica, neprofitnog tipa, da su registrovane u Crnoj Gori najmanje 12 mjeseci prije roka za dostavljanje prijedloga projekta i da nijesu imali godišnji budžet veći od 35 hiljada EUR.

Iz GA su pojasnili da svaka organizacija može učestvovati na konkursu samo jednom, ili kao podnosilac predloga ili kao partner, te da se naročito ohrabruju partnerski projekti.

Sredstva će se, kako se navodi, dodjeljivati za projekte koji traju najmanje pet, a najviše sedam mjeseci.

Predlozi projekata i ostale konkursom zahtijevani dokumeni u štampanoj verziji mogu se slati isključivo poštom, u zatvorenoj koverti, sa naznakom – Za konkurs „Bez nekažnjivosti za povredu i kršenje ljudskih prava u Crnoj Gori ” – na adresu: GA, Petra Dedića 26/a, Stari Aerodrom, 81000 Podgorica.

Elektronska verzija može se slati isključivo na email [email protected], a obje verzije (elektronska i štampana) se dostavljaju najkasnije do 3. jula do 15 sati.

Iz GA su naveli da u slučaju nedoumica, dodatne informacije zainteresovani mogu dobiti slanjem pitanja na [email protected], najkasnije 11 dana prije isteka roka za prijavu, odnosno do 23. juna, pri čemu naziv mail-a mora nositi naziv “Konkurs – Bez nekažnjivosti za povredu i kršenje ljudskih prava u Crnoj Gori ”.

Konkurs je raspisan u okviru projekta “Bez nekažnjivosti za povredu i kršenje ljudskih prava u Crnoj Gori” koji se sprovodi uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Belgijski mediji u Crnoj Gori

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalna turistička organizacija (NTO) je, u cilju promocije destinacije na tržištu...