fbpx
NaslovnicaCrna GoraFrancuska bi mogla da dovede u pitanje proces proširenja

Francuska bi mogla da dovede u pitanje proces proširenja

Podgorica, (MINA) – Francuska bi mogla da dovede u pitanje proces proširenja Evropske unije (EU), ali bez obzira na to Crna Gora treba da nastavi sa reformskom agendom i ispunjavanjem kriterijuma iz poglavlja, kazao je saradnik na Mekejn Institutu u Vašingtonu Ljubomir Filipović.

On je ocijenio da se može očekivati neizvjesnost u vezi sa pristupanjem Crne Gore EU 2025. godine, nakon odlaganja otvaranja pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom ukoliko Unija ne bude mogla da se postavi kao autoritet prema državama članicama.

„Do 2025. godine ćemo imati minimum još jedne parlamentarne i predsjedničke izbore u Francuskoj, kao i izbore za evropski parlament. Nažalost, vidimo da je integracioni proces često u zavisnosti od lokalnih prilika i političkih procesa u zemljama članicama”, rekao je Filipović agenciji MINA.

Upitan koji je glavni razlog za odlaganje otvaranja pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, on je naveo da se, na osnovu izvještaja sa Samita, ranijih najava i istupanja francuskih zvaničnika u prethodnih par godina, može zaključiti da je riječ o francuskoj inicijativi.

Kako je naveo Filipović, iako postoje nagađanja da Francuska tim trguje i zahtijeva ustupke partnera u EU oko određenih resora u Uniji, za sada zvanično postoji prilično blijedo objašnjenje francuskog predsjednika Emanuela Makrona o proceduralnoj nelogičnosti procesa pristupanja.

“Logično je očekivati da iz svojih razloga Francuska sjutra dovede u pitanje i druge procese kada je u pitanju širenje Unije. Bez obzira na to, Crna Gora se nalazi u procesu pregovora i treba da nastavi sa svojom reformskom agendom i ispunjavanjem kriterijuma navedenim po poglavljima”, kazao je Filipović.

Na pitanje da li zbog odluke u vezi sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom može da se očekuje pojačan uticaj Kine i Rusije na region, Filipović je odgovorio da je on svakako prisutan i da se neće završiti ni sa članstvom zemalja Zapadnog Balkana u EU.

“Dokaz za to su brojni privredni projekti koji se i danas sprovode u nekim državama članicama, poput Mađarske, Bugarske, Italije, a koje često prati i politička saradnja.”, dodao je Filipović.

Kako je naveo, članstvo Sjeverne Makedonije u NATO i puna integracija regiona u EU smanjiće svaki pokušaj destabilizacionih uticaja i ugrožavanje bezbjedonosne situacije u regionu.

Komentarišući zalaganje Francuske za reformu procesa proširenja i reviziju kompletne metodologije tog procesa, Filipović je naveo da Makron u svojim istupima često kritikuje integracioni pristup kao “bizaran”, govoreći o njegovom nelogičnom redosljedu.

“Kako se vizna liberalizacija ne smije dešavati prije otvaranja pregovora i slično. Komentari koji su prazni i nemaju težinu. Ipak, do sada od njega nisam nijednom čuo konkretan plan i viziju o samoj EU i njenoj reformi za koju se zalagao”, dodao je Filipović.

Filipović je kazao da se čini da se Makron nije ozbiljno posvetio tom poslu i da su njegove izjave često kontradiktorne.

Najčitanije