fbpx
NaslovnicaCrna GoraFinansiraće 52 projekta za zapošljavanje osoba sa invaliditetom

Finansiraće 52 projekta za zapošljavanje osoba sa invaliditetom

Podgorica, (MINA) – Zavod za zapošljavanje Crne Gore (ZZZ) finansiraće, sa više od 2,4 miliona EUR vrijednom grant šemom, 52 projekta za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Iz ZZZ precizirali su da će to omogućiti radno angažovanje 420 osoba sa invaliditetom.

Direktor ZZZ Suljo Mustafić kazao je da će od tog boja 293 osobe biti zaposlene tokom trajanja projekta, što je 69 odsto uključenih osoba.

On je naveo da će nakon završetka projekta biti zaposleno 140 osoba sa invaliditetom, u najkraćem trajanju od devet mjeseci.

„Napominjem da svi predloženi projekti za krajnji rezultat imaju zapošljavanje nakon završetka projekta” kazao je Mustafić.

Mustafić je poželio izvođačima projekata uspješnu realizaciju i ostvarenje zacrtanih projektnih ciljeva.

On je poslodavcima poručio da je ZZZ voljan i spreman da i ubuduće ostvaruje partnerske odnose, u cilju otvaranja novih radnih mjesta i pružanja ravnopravnih uslova na tržištu rada osobama sa invaliditetom.

Kako je kazao, u Crnoj Gori je kod 915 poslodavca, koji ostvaruju pravo na subvenciju zarade, zaposleno 1.595 osoba sa invaliditetom, od kojih 1.083 radi na neodređeno.

„Zavod bilježi konstantan rast broja zahtjeva za korišćenje zakonske pogodnosti zapošljavanja osoba sa invaliditetom. Zato je za očekivati da se do kraja godine broj subvencioniranih poslodavaca značajno poveća“, kazao je Mustafić.

On je rekao da je za razliku od prethodnih godina trenutno više poslodavaca iz realnog nego iz civilnog sektora, koji podnose zahtjeve za ostvarivanje prava na subvenciju zarade.

Mustafić je podsjetio da je Zavod do danas objavio devet javnih poziva za finansiranje projekata zapošljavanja osoba sa invaliditetom, ukupne vrijednosti 16,5 miliona EUR.

Kako je naveo, do sada je realizovano 212 projekata, a u toku je realizacija projekata po javnom pozivu iz prošle godine.

“U okviru svih realizovanih projekata uključeno je više od 1,3 hiljade osoba. Preko 60 odsto od uključenih osoba zasnovalo je radni odnos tokom trajanja projekata, a najmanje 30 odsto je za cilj imalo i zapošljavanje po završetku projekta“, rekao je Mustafić.

Prema njegovim riječima, realizacijom grant šema smanjenjene su predrasude poslodavaca prema sposobnostima osoba sa invaliditetom.

„Takođe, povećan je i stepen njihove informisanosti o mogućnostima i benefitima njihovog zapošljavanja koje nudi Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom“ precizirao je on.

Kako je kazao, ZZZ, u okviru svojih redovnih aktivnosti, sprovodiće i ostale programe sa ciljem podsticanja zapošljavanja.

„Kroz programe “Osposobljavanje za samosatalan rad” i “Osposobljavanje za rad kod poslodavca”, biće angažovano 500 nezaposlenih“, rekao je on.

Mustafić je kazao da je prvi program namijenjen nezaposlenima kojima je nedostatak praktičnih znanja i vještina identifikovan kao prepreka u zapošljavanju.

Kako je dodao, drugi se odnosi na nezaposlene sa stečenim srednjim obrazovanjem, bez radnog iskustva u nivou obrazovanja.

„Za finansiranje oba programa opredijeljeno je 819 hiljada EUR, a Zavod će učesnicima finansirati zaradu u iznosu od 222 EUR“ saopštio je Mustafić.

On je kazao da će i ove godine kroz Projekat “Neka bude čisto” biti angažovano 100 osoba iz evidencije, sa otežanim faktorima zapošljavanja.

„Oni će na period od tri mjeseca u javnim komunalnim preduzećima brinuti o čistoći na magistralnim i regionalnim putnim pravcima“, kazao je on.

Mustafić je naveo da će zarada po jednom radniku iznositi 250 EUR za šta je Zavod, shodno odluci Upravnog odbora, opredijelio 51 hiljadu EUR.

„Zavod će, poštujući okolnosti koje su nastale usljed epidemiološke situacije u državi, posvećeno i efikasno obavljati poslove iz svoje nadležnosti u skladu sa Zakonom o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti“, kazao je Mustafić

Najčitanije