fbpx
NaslovnicaCrna GoraFilipović: Opozicija kopira ono što je loše kod DPS-a

Filipović: Opozicija kopira ono što je loše kod DPS-a

Podgorica, (MINA) – Opozicija treba da se pokaže kao alternativa aktuelnoj vlasti, ali je u prethodnom mandatu dokazala da nema ni kadrovskog ni ideološkog kapaciteta za to, smatra saradnik na Mekejn Institutu u Vašingtonu, Ljubomir Filipović.

„Oni kopiraju ono loše kod Demokratske partije socijalista, protiv čega se deklarativno bore, u partitokratiji, u glumljenju demokratije na unutarstranačkim izborima, u nepotizmu i korupciji na lokalnim nivoima“, kazao je Filipović agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, sve su to oružja vlasti kojih oni imaju na pretek, a izborom da igra na tom terenu, opozicija unaprijed prihvata poraz.

„Ideološko šarenilo, opozicioni kanibalizam, istrošeni lideri, sve su to slabe tačke crnogorske opozicije, koja je svojim miješanjem uništila i prve velike građanske proteste nakon sedam godina“, kazao je Filipović.

Na pitanje da li smatra da opozicija ima jasnu politiku i plan za parlamentarne izbore naredne godine, nakon što nije realizovan njihov predlog o formiranju prelazne vlade, one je rekao da nema išta od toga.

„Na kraju ćemo imati stihijska rješenja u pogledu parcijalnih koalicija, “velike” planove za preporod i, kao vrhunac, već nekoliko puta oprobana međusobna gostovanja, koja nijesu ništa drugo do prilike za fotografisanje“, smatra Filipović.

Upitan ima li opozicija dovoljno vremena da se pripremi za izbore, i koji je kranji rok do kada bi trebalo promijeniti izborno zakonodavstvo, on je rekao da će priprema u smislu trošenja starih tema i fraza poput “Milo Lopove” obezbijediti opoziciji mjesta u parlamentu i sinekure za partijsku elitu, ali ništa osim toga.

„Legislativna arhitektura je ozbiljan posao, i nisam do sada vidio nijednog od opozicionih poslanika da je uložio svoje vrijeme da uradi nešto po tom pitanju“, kazao je Filipović.

Među poslanicima je, kako je naveo, veliki broj akademaca.

„Kako to da niko nikada nije kreirao prijedlog bilo kojih zakonskih rješenja, da ne govorimo i ovom koje je ključno za demokratizaciju izbornog procesa? Vremena, nažalost, više nema za dobro i kvalitetno zakonsko rješenje“, rekao je Filipović.

Na pitanje da li opozicija ima odgovore na ključna pitanja države i društva, on je kayao da su imali priliku da pokažu da imaju u Kolašinu, Budvi, Plavu, Ulcinju, Kotoru i Herceg Novom, drugi put u novijoj istoriji.

Pokazali su, smatra Filipović, da se njihovi motivi svode isključivo na obezbjeđivanje četiri godine lagodnog života bez mnogo rada.

„Inicijative za slabljenje moći partija u korist pojedinaca kao kandidata, čime bi se omogućilo lakše pozivanje na odgovornost izabranih funkcionera od strane elektorata, transprentnost rada administracije, njena profesionalizacija. Zamislite koliko su kao poslanici, gradonačelnici i lokalni odbornici većina po gradovima, opozicioni predstavnici mogli uraditi u prethodne četiri godine“, naveo je Filipović.

On je dodao da je opozicija, umjesto da iskoristi veliki uspjeh na izborima 2016. godine kao odskočnu dasku za uspjeh na sljedećim, potrošila energiju nezadovoljstva koja se godinama akumulira.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije