fbpx
NaslovnicaCrna GoraFelten: Vratiti punu funkcionalnost ključnih institucija

Felten: Vratiti punu funkcionalnost ključnih institucija

Podgorica, (MINA) – Usvajanje Zakona o predsjedniku, uz nepoštovanje jasnog mišljenja Venecijanske komisije, i nefunkcionisanje Ustavnog suda, nije dobro za zemlju koja želi da se pridruži Evropskoj uniji (EU), poručio je ambasador Njemačke u Crnoj Gori Peter Felten.

On je na Tviteru napisao da su brz novi proces odabira sudija Ustavnog suda, dogovaranje oko četiri kandidata u inkluzivnom i participativnom procesu kako bi se osigurala neophodna većina u parlamentu, ključni da bi Crna Gora krenula naprijed i vratila punu funkcionalnost ključnih institucija.

Skupština Crne Gore usvojila je u ponedjeljak glasovima poslanika Demokratskog fronta, Građanskog pokreta URA, Demokratske Crne Gore, Socijalističke narodne partije, Radničke partije, Ujedinjenje i Prave Crne Gore Zakon o predsjedniku.

Venecijanska komisija (VK) preporučila je da Skupština Crne Gore ne usvaja izmjene i dopune Zakona o predsjedniku koje se odnose na proceduru izbora mandatara za sastav Vlade.

Izmjenama tog zakona, koje su predložili poslanici DF-a, predviđeno je da će se mandatarom za sastav vlade, ukoliko ga predsjednik države ne predloži, smatrati kandidat koji ima jasnu podršku većine poslanika.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije