fbpx
NaslovnicaCrna GoraEvidentirano 12 vjerskih zajednica

Evidentirano 12 vjerskih zajednica

Podgorica, (MINA) – Kod Ministarstva za ljudska i manjinska prava, shodno Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, do sada je evidentirano 12 vjerskih zajednica.

Iz tog Vladinog resora naveli su da je postupak upisa u evidenciju u toku za još dvije vjerske zajednice i da se jedna interesovala za registraciju.

Kako su rekli, 12 vjerskih zajednica evidentirano je na osnovu njihovih prijava.

“U evidenciju postojećih vjerskih zajednica upisani su Nadbiskupski ordinarijat Bar, Crnogorska pravoslavna crkva, Biskupski ordinarijat Kotor, Jevrejska zajednica, Hrišćanska Adventistička Crkva, Hrišćanska vjerska zajednica Jehovini svjedoci”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su upisani i Eparhija podgoričko-dukljanska Pravoslavne crkve Crne Gore, Crkva Hristovog Jevanđelja, Crkva Isusa Hrista Svetaca posljednjih dana u Crnoj Gori, Jevanđeoska crkva Riječ Božija Hrišćanski centar Svetionik i Hrišćanska zajednica Mozaik.

Iz Ministarstva su ukazali na to da zakonski rok za podnošenje prijave za upis u evidenciju onih vjerskih zajendica koje su prijavljene i evidentirane kod nadležnog organa uprave u skladu sa ranijim zakonom o pravnom položaju vjerskih zajednica iz 1977. godine ističe 8. oktobra ove godine.

Kako su dodali, Jevrejska zajednica Crne Gore obavijestila je o izboru nove osobe ovlašćene za predstavljanje i zastupanje.

Iz Ministarstva su rekli da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti savremen, liberalan i bez ikakvih ograničenja u pogledu zaštite, uživanja i promovisanja vjerskih sloboda.

“Zakon je nediskriminatoran i pruža optimalni okvir, ne privilegujući bilo koga, za slobodno praktikovanje vjere”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se pojedina pitanja od zajedničkog interesa za Crnu Goru i jednu ili više vjerskih zajednica mogu urediti ugovorom.

“U tom kontekstu, sve zainteresovane vjerske zajednice, bez ograničenja, pojedinačno ili zajedno, mogu sa Vladom Crne Gore zaključiti odgovarajući ugovor”, kazali su iz Ministarstva.

Iz tog Vladinog resora rekli su da je Vlada do sada zaključila temeljni ugovor sa Svetom stolicom i ugovore o uređenju zajedničkih interesa sa Jevrejskom zajednicom i Islamskom zajednicom u Crnoj Gori.

“Vlada je, kroz predlaganje i primjenu tog zakona, pokazala spremnost da gradi otvoreno društvo, podržavajući univerzalnost i nedjeljivost ljudskih prava u svakodnevnom životu i praksi, uz odlučnost da spriječi svaku diskriminaciju, višedecenijsku netrpeljivosti i nerazumijevanje na vjerskoj osnovi”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije