fbpx
NaslovnicaCrna GoraEU prepoznaje Crnu Goru kao predvodnicu procesa integracije

EU prepoznaje Crnu Goru kao predvodnicu procesa integracije

Podgorica, (MINA) – Evropska unija (EU) prepoznaje Crnu Goru kao predvodnicu procesa integracije, kazala je šefica Delegacije Unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, navodeći da je značajni dio posla već obavljen.

Nju je danas primio predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, koji je kazao da je zadovoljan što je upravo sa Popom njegov prvi susret nakon preuzimanja funkcije.

On je, kako je saopšteno iz Skupštine, zahvalio na podršci koju je EU do sada pružila Crnoj Gori u procesu reformi i demokratizacije, čime je, kako je rekao, potvrdila da je Zapadni Balkan i dalje u fokusu Unije.

Bečić je naglasio da je prepoznato da je pomoć koju je EU pružila u borbi protiv epidemije COVID 19 daleko veća u odnosu na druge međunarodne organizacije.

„Imajući u vidu složenu socio-ekonomsku i epidemiološku situaciju, veoma je značajno da se što brže i efikasnije konstituiše nova Vlada. Značajno je što su moj izbor podržale manjinske partije i nadam se da će ući u novi sastav Vlade. Naš zajednički cilj je jačanje građanske države“, kazao je Bečić.

On je ponovio da Sporazum koji su potpisali predstavnici koalicija nove parlamentarne većine potvrđuje da će nova vlast biti procrnogorska, proevropska, prozapadna, prograđanska i pomiriteljska.

Bečič je napomenuo je da će jačati saradnju u okviru NATO-a i ubrzati proces evropske integracije, koji ujedinjuje crnogorsko društvo.

On je naglasio da će Skupština i u narednom periodu ostati otvorena za projektnu saradnju, naročito na polju nadzorne i kontrolne uloge, transparentnosti i efikasnosti.

Bečić je, govoreći o poglavljima 23 i 24, istakao da stagnacija u integracijama nije opcija, da novi model pregovaranja daje vjetar u leđa onima koji su efikasni u sprovođenju reformi i da je pobjeda u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije jedina garancija uspješne i stabilne Crne Gore.

On je istakao da budućnost Crne Gore i Zapadnog Balkana vidi kao dio EU i da taj put za cijeli Region nema alternativu.

Popa je kazala da se raduje korisnoj i efikasnoj saradnji sa Bečićem i novim sazivom Skupštine, kako bi zajedno brže vodili Crnu Goru ka članstvu u EU.

Ona je, govoreći o posljedicama izazvanim epidemijom koronavirusa, naglasila da EU ima operativne mehanizme za podršku Crnoj Gori.

Popa je kazala da će Evropska komisija 6. oktobra objaviti dva važna dokumenta – Izvještaj o proširenju za 2020. godinu i Plan investicija EU.

„EU prepoznaje Crnu Goru kao predvodnicu procesa integracije, značajni dio posla je već obavljen i zbog toga imate veliku odgovornost kao model drugim zemljama u Regionu. Pitanje integracija država Zapadnog Balkana i dalje je na stolu i evropska perspektiva je nešto što shvatamo vrlo ozbiljno“, naglasila je Popa.

Ona je čestitala Bečiću na izboru za predsjednika crnogorskog Parlamenta i kazala da je zadovoljna zbog mirne tranzicije vlasti.

Najčitanije