fbpx
NaslovnicaCrna GoraEU da pokaže entuzijazam za proširenje

EU da pokaže entuzijazam za proširenje

Podgorica, (MINA) – Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš kazao je da očekuje da će budući sastav Evropske komisije pokazati veći entuzijazam za proširenje na Zapadni Balkan.

Gutereš je tokom susreta sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem, koji je je učestvovao na generalnoj debati 74. zasjedanja Generalne skupštine UN-a u Njujorku, rekao da je Crna  Gora članica sa kojom nema problema.

Kako je saopšteno iz kabineta Đukanovića, odnose Crne Gore i UN-a okarakterisao je odličnim, a saradnju u svim oblastima primjernom.

„Ujedinjene nacije posebno cijene inicijative u odnosu na mirno rješavanje problema u regionu, u kojem je Crna Gora glas zdravog razuma“, navodi se u saopštenju.

U kontekstu dostizanja pune stabilnosti regiona, Gutereš je naglasio da je važno kreiranje okruženja u kojem će se stvari pozitivno kretati i ocijenio da je jedan od uzroka još nerješavanja otvorenih pitanja, uz izvjestan zastoj Brisela u pogledu proširenja.

„Iskazao je očekivanje da će budući sastav Evropske komisije pokazati veći entuzijazam za proširenje na Zapadni Balkan“, ističe se u saopštenju.

Đukanović je zahvalio generalnom sekretaru Guterešu za odvojeno vrijeme za susret u bogatoj agendi tokom zasjedanja i potvrdio snažno partnerstvo i posvećenost Crne Gore vrijednostima UN-a i multilateralizma.

On je podsjetio na dinamičnu agendu susreta sa UN zvaničnicima i u kontekstu nastavka kontinuiranog političkog dijaloga pozvao Gutereša da posjeti Crnu Goru na 15. godišnjicu članstva u UN-u 2021. godine.

„Ta posjeta bi bila dobra poruka i za region“, kazao je Đukanović.

On je ukazao da su nastavak evropskih integracija i očuvanje dinamičnog ekonomskog razvoja ključni prioriteti daljeg razvoja Crne Gore.

Đukanović je ocijenio da bi podsticaj UN-a ubrzanju integracije regiona bio dodatno značajan imajući u vidu čvrsto uvjerenje da se problemi Zapadnog Balkana ne mogu riješiti van evropskih i euroatlantskih struktura.

„Potvrdio je snažnu podršku Crne Gore inicijativama UN-a i punoj implementaciji agende 2030 i Pariskog klimatskog sporazuma, kao i reformskim procesima unutar sistema, uz nastavak saradnje sa rezidentnim koordinatorom UN sistema u Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...