fbpx
NaslovnicaCovid19Eraković: Kolegijum Skupštine raspravljaće o epidemiološkoj situaciji

Eraković: Kolegijum Skupštine raspravljaće o epidemiološkoj situaciji

Podgorica, (MINA) – Demokratska partija socijalista (DPS) inicirala je održavanje hitne sjednice Kolegijuma predsjednika Skupštine, koja će biti održana sjutra i na kojoj će se raspravljati o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Crnoj Gori, kazao je potpredsjednik te stranke, Jevto Eraković.

On je na konferenciji za novinare ocijenio da je zdravstvena i epidemiološka situacija u Crnoj Gori trenutno alarmantna.

„Vidimo da je Crna Gora danas evropska država sa najvećim brojem novozaraženih, da se zdravstveni sistem nalazi pod velikim opterećenjem i da se sve ono na šta smo upozoravali prije 14 dana, prilikom donošenja epidemioloških mjera, nažalost, obistinilo“, rekao je Eraković.

Kako je naveo, kao što je prva zemlja u Evropi po broju novozaraženih, Crna Gora je i među posljednjim zemljama gdje se još nije sprovela vakcinacija.

„Uprkos toj činjenici, odbili smo sve donatore koji su bili spremni da doniraju vakcine Crnoj Gori, zahvaljujući i autoritetu predsjednika (Mila) Đukanovića“, kazao je Eraković.

On je poručio odgovornima u Vladi da nije trenutak za bilo kakva politička prepucavanja i nadgornjavanja.

„Nego svi moramo da imamo zajednički zadatak, a to je zdravlje građana Crne Gore. Ništa drugo ne smije da nas interesuje u ovom trenutku“, istakao je Eraković.

Prema njegovim riječima, ukoliko postoje ponuđene vakcine koje mogu da dođu u Crnu Goru, nema razloga zašto vakcinacija ne bi počela odmah, u skladu sa strategijom koja je usvojena.

Eraković je kazao da pri donošenju mjera ne smije da postoji bilo kakav motiv osim ljudskih života.

„Dakle, nijedan zarađeni euro, nikakav profit i dobit ne smiju biti vrijedniji od ljudskih života. To treba da bude jedini princip prilikom donošenja epidemioloških mjera“, poručio je Eraković.

On je kazao da se svakako mora voditi računa i o ekonomiji države, ali se mora znati da je zdravlje građana ispred ekonomskih interesa.

Zbog svega toga je, kako je naveo, DPS inicirao hitnu sjednicu Kolegijuma predsjednika Skupštine, koja će biti održana sjutra i gdje će se raspravljati o trenutnoj epidemiološkoj situaciji i svim mjerama koje su do sada donesene.

„Ključni odgovor, na kojem i te kako insistiramo, je na pitanje zašto nijesu prihvaćene donacije i zašto nije krenula vakcinacija u Crnoj Gori“, rekao je Eaković.

On je kazao da ta inicijativa dolazi u pravom trenutku, i da očekuje da svi politički subjekti sjutra pokažu da su iznad politike, i da je zdravlje građana zaista svima na prvom mjestu.

Na pitanje novinara da li smatraju da ne postoji nijedan razlog da vakcine koje su ponuđene Crnoj Gori kao donacija budu prihvaćene, on je rekao da se nijedna ozbiljna država u svijetu ne bi igrala sa zdravljem svojih građana.

„Naravno da nam ne pada na pamet da se ponudi bilo koja vakcina koja nije prošla najrigoroznije kontrole, prvo od proizvođača, a drugo od države u kojoj se nalaze“, rekao je Eraković.

Kako je naveo, u ovom slučaju to su Ujedinjeni Arapski Emirati.

„Mislite li da bi jedna tako ozbiljna država dozvolila da može doći bilo kakva vakcina, osim one koja dolazi direktno od proizvođača“, upitao je Eraković.

Naravno, kako je kazao, kompletan kontigent tih vakcina mora da prati odgovarajuća dokumentacija.

„Ne bih volio da ovo vaše pitanje izaziva bilo kakvu sumnju među građanima. Naprotiv, treba da ohrabrimo sve da napravimo jedan pravi front koji će napraviti dodatni pritisak koji će usloviti da nam se što prije održi vakcinacija u Crnoj Gori“, naveo je Eraković.

On je rekao da je najvažnije da Crna Gora obezbijedi vakcine.

„Koji je modalitet obezbjeđivanja, to nam nije važno. Važno je da one stignu u Crnu Goru“, zaključio je Eraković.

Najčitanije