fbpx
NaslovnicaCrna GoraEkonomija, borba protiv kovida i vladavina prava u prvom planu

Ekonomija, borba protiv kovida i vladavina prava u prvom planu

Podgorica, (MINA) – Nova vlada će u prvi plan postaviti ekonomiju, borbu protiv kovida i istinsku vladavinu prava, poručio je mandatar Zdravko Krivokapić u ekspozeu dostavljenom Skupštini Crne Gore.

On je naveo da će nova vlada biti opredijeljena da predano i odgovorno pristupi brojnim izazovima i problemima, nemajući cilj da, kako je rekao, vlada, nego da služi i unapređuje, i da zato smjenjivost smatra prilikom za bolji izbor.

“Trudićemo se da uvijek vidimo ono što je najbolje, da djelujemo dobronamjerno, da bi rezultat doveo do rješenja koja će svima nama na najboiji način obezbijediti prosperitet, vidljiv napredak i kvalitet života na nivou evropskih standarda”, kazao je Krivokapić.

On je rekao da je nova vlada, prije nego što je i počela, dobila niz atributa – ekspertska, reformska i tome slično.

“Ipak, njena osnovna težnja je da bude vlada svih, odnosno vlada naroda, jer nam je građanin na prvom mjestu i želimo da služimo našim građanima, domaćinski i odgovorno – za prosperitet našeg društva u cjelini”, naveo je Krivokapić.

On smatra da je u ovom momentu potrebno da u prvi plan bude postavljena ekonomija, borba sa kovidom, kao i istinska vladavina prava, i da se time napravi zaokret od dosadašnje politike i okrene se prosperitetu i boljitku Crne Gore.

Krivokapić je poručio da je jasno da će budući napredak u pregovorima sa Evropskom unijom (EU) direktno zavisiti od sprovođenja reformi u oblasti vladavine prava, to jest ispunjavanja jasno definisanih kriterijuma u poglavijima 23 i 24 koje je dosadašnja Vlada prilično ignorisala.

Krivokapić je rekao da će se nova vlada zalagati za pravdu i ravnopravnost svih građana, bez obzira na njihovo imovno stanje ili uvjerenja (bilo da su ona vjerska, nacionalna ili politička), orijentacije i opredjeljenja.

On je poručio da će fokus, pored nezaobilazne slobode medija i funkcionalnosti pravosuđa, biti na razvojnoj ekonomskoj politici, unapređenju konkurentnosti i održivosti javnih finansija, na zdravoj životnoj sredini, doprinosu u borbi protiv naglih klimatskih promjena, adekvatnijoj socijalnoj politici i zapošljavanju.

Krivokapić je najavio donošenje niza novih sistemskih zakona.

“Počev od prioritetnih zakona o porijeklu imovine, o lustraciji, Vladi, zakona o Skupštini, planiranju prostora i izgradnji objekat”, kazao je Krivokapić.

On je najavio da će svi “diskriminatorni zakoni koji su kreirani sa ciljem ostvarivanja partijskih interesa, a na štetu građana i vjerskih zajednica biti preispitani, izmijenjeni i dopunjeni, dok će njihove štetne odredbe, koje dijele biće i svađaju gradane Crne Gore, biti uklonjene”.

“Poseban prioritet Vlada će posvetiti izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovijesti, kako
bi ispravila nepravdu i štetu koju postojeći Zakon
donosi građanima i vjerskim zajednicama”, kazao je Krivokapić.

On je rekao da će biti urađena revizija i preispitivanje svih koncesionih ugovora.

”Donošenje deklaracije o trajnoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana na crnogorskim vodotocima, kao i izmjena Zakona o energetici”, najavio je Krivokapić.

On je rekao da će nova vlada raditi na konsolidacija javnih finansija uz presjek zatečenog stanja u trenutku preuzimanja vlasti.

Krivokapić je kazao da analiza stanja u oblasti javnih finansija ukazuje na podatke da se ove godine umjesto rasta desio snažan dvocifren pad BDP-a, tako da će javni dug do kraja godine preći 80 odsto BDP-a.

On je poručio da će se vlada zalagati za bespoštednu borbu protiv korupcije i kriminala.

Krivokapić je najavio da će se nova vlada zalagati za njegovanje dobrosusjedskih odnosa sa državama okruženja i iskreno prijateljstvo sa svim zemljama.

On je kazao da će se nova vlada zalagati i za apsolutno obezbjeđenje uslova da građanin u fer i poštenoj atmosferi bira svoje predstavnike na demokratskim izborima

“Smanjenje troškova u oblasti javne potrošnje, što će podrazumijevati više rada, reda i odricanja od privilegija”, dodao je Krivokapić

Prema njegovim riječima, nova vlada će se zalagati za stvaranje povjerenja javnosti i potpunu transparentnost rada državne administracije.

“Podsticanje prerađivačke industrije, proizvodnje hrane, IT sektora, turizma i svih akcija ekonomskog razvoja – onog koji je održiv i inkluzivan, baziran na inovacijama i znanju”, rekao je Krivokapić.

On je najavio da će se nova vlada zalagati za usmjeravanje kapitalnih investicija u strateške prioritete Crne Gore – prije svega u energetsku i saobraćajnu infrastrukturu.

Krivokapić je kazao da se stanje koje zatiču može s pravom nazvati svojevrsnim državnim udarom.

On je rekao da je situacija u javnim finansijama ozbiijna, da je administrativni aparat preglomazan i neefikasan, da je epidemiološka situacija izazvana virusom COVID-19 izvan kontrole.

“Zdravstveni sistem je nadomak kolapsa, dok je medicinsko osoblje na ivici izdržljivosti, regularnost obrazovnog procesa je pod znakom pitanja, nezaposlenost svakim danom raste usijed snažne ekonomske recesije, a građani su odavno izgubili povjerenje u institucije”, kazao je Krivokapić.

Krivokapić je u ekspozeu objavio personalni sastav nove crnogorske vlade, koja će imati 12 ministarstava i jednog potpredsjednika.

Potpredsjednik Vlade biće jedina stranačka ličnost, lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.

Krivokapić je za ministra unutrašnjih poslova predložio Sergeja Sekulovića, odbrane Oliveru Injac, a vanjskih poslova Đorđa Radulovića.

Resor finansija i socijalnog staranja vodiće Milojko Spajić, kapitalnih investicija Mladen Bojanić, a ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Kandidat za ministra pravde, manjinskih i ljudskih prava je Vladimir Leposavić, zdravlja Jelena Borovinić Bojović, a prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić.

Za minstra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma predložen je Ratko Mitrović, a javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić.

Na čelu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede biće Aleksandar Stijović.

“Sve su ove osobe koje su znanjem, iskustvom, timskim duhom, referencama i prethodnim rezultatima pažljivo izabrane i po svim kriterujumina zaslužile da predvode pojedina ministarstva”, kazao je Krivokapić.

Sjednica crnogorskog parlamenta, na kojoj će Krivokapić obrazložiti program i personalni sastav nove Vlade, biće održana u srijedu.

Najčitanije